Szódás kenyér az ír konyhából

szódás kenyér
Vágólapra másolva!
A szódás, vagy szódabikarbónás kenyeret íróval készítik, és fontos összetevője az ír étrendnek és a nemzeti konyhának. Egy egykori szegény ország hagyománya a múltból, amely a legegyszerűbb összetevőkből készül: lisztből, szódabikarbónából, íróból és sóból. Azoknak, akik érzékenyek az élesztőre, érdemes ellesni ezt a receptet. Nem kel keleszteni, előkészítéssel együtt egy óra alatt megvan, így jó választás akkor is, amikor nincs otthon friss kenyér, de kedvünk sincs elbandukolni a pékségig.
Vágólapra másolva!

Elkészíthetjük hagyományosan, de egyéb összetevőkkel is feldobhatjuk, mint a mazsola, hagyma, sajt vagy a dió. Írországban a lisztet egy olyan búzából készítik, amelynek alacsonyabb a gluténtartalma, mint a normál kenyérlisztnek.

Szódás kenyér kereszttel a tetején Forrás: shutterstock.com

Hagyomány volt, hogy sütés előtt kereszt alakot vágtak a tetejére, hogy

megvédjék a házat, és elűzzék az ördögöt.

A kenyérkészítés a múltban a mindennapi élet szerves részét képezte szinte minden háztartásban. Noha már a szupermarketben is lehet kapni szódás kenyeret, egyre több az olyan ír család, ahol minden nap frissen sütik. Így adják át a receptet generációról generációra.

Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 400 ml író vagy élőflóriás joghurt
  • egy kis tej, ha szükséges

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tálba szitálja le a lisztet, majd szórja bele a sót és a szódabikarbónát. Lassan adja hozzá az írót vagy az élőflórás joghurtot, közben az ujjaival keverje. Ne gyúrja, ne dagassza, csupán keverje, amíg lágy tésztát nem kap. Formázzon belőle kör alakot, vágja be a tetejét, majd tegye a sütőbe körülbelül 40-45 percre.