Hanuka: egy csodán alapuló ünnepi menü

hanuka
Vágólapra másolva!
A hős asszony sós sajttal és erős borral győzte le az óvatlan hadvezért, ezért kerül sajt az ünnepi asztalra. Még híresebb azonban az olajban sült ételek hagyománya, amelyhez szintén egy csoda kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

Az idei évben ma, december 12-én este kezdődik és december 20-ig tart hanuka, a zsidók egyik legnagyobb ünnepe, amelynek szimbóluma a nyolc plusz egy ágú gyertyatartó. A fények ünnepén amellett, hogy minden napnyugtakor meggyújtanak egy gyertyát, és megajándékozzák egymást, finom ételek kerülnek az asztalra.

A hanuka csodája az olajhoz kapcsolódik Forrás: shutterstock.com

Ezekben a napokban a zsidó emberek egy győzelmet ünnepelnek: három évig tartó szabadságharc után a makkabeusok győzelmet arattak a szíriai görögök felett, akik bevonultak Jeruzsálembe, és el is foglalták azt. Jeruzsálem és a templom felszabadítása után a zsidók örök lámpást akartak gyújtani a megtisztított szentélyben, de sajnos csupán egy napra elegendő olajat találtak. Ám az olajkorsó – csodával határos módon – végül nyolc napig égett.

Tehát a

hanuka csodája az olajhoz kapcsolódik, ezért szokás olajban sült ételeket fogyasztani ebben az időszakban,

mint a lángos, vagy a burgonya latkesz, amit hagyományosan tejföllel vagy almaszósszal fogyasztanak.

Tejföllel vagy almaszósszal igazi a latkesz Forrás: shutterstock.com

Burgonya latkesz

Hozzávalók:

  • 450 g burgonya
  • ½ csésze apróra vágott hagyma
  • 1 nagy tojás
  • ½ teáskanál só
  • olaj a sütéshez
  • bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

Vágja apróra a vöröshagymát, majd reszelje le a burgonyát. Nyomkodja ki a levét, majd adja hozzá a tojást, a sót és a fűszereket. Melegítse fel az olajat egy serpenyőben, majd szaggassa bele az elkészült burgonyás tésztát. Egy kanál segítségével tud kör alakot formázni. Süsse, míg aranybarna nem lesz, majd tálalja tejföllel vagy almaszósszal.

A hanuka másik kedvelt, olajban sült finomsága a dzsemmel töltött szufgánin (sufganiyah),

vagyis az általunk is ismert, kör alakú fánk, amelyet porcukorral szórnak meg.

Sajttal és borral győzött a bátor asszony

A hagyományos hanuka menüsoron szerepel a – korábban már említett – burgonya latkesz, persze csakis krumpliból készítve. Ugyanis számos további recept is ismert már, ami például sütőtököt, karfiolt vagy cukkinit is tartalmaz. Ami a húsokat illeti, a szegy az igazán népszerű ezen az ünnepen, ám sok szakács készít sült csirkét latkesszel és zöldségekkel.

Hanuka alkalmával szívesen fogyasztanak tejtermékeket is a zsidó hősnő, Judit tiszteletére, aki a görög csapat vezetőjét, Holofernészt sós sajttal etette meg.

Amikor a hadvezér megszomjazott a sajt után, erős bort vitt neki, amitől elálmosodott. Így vesztette el a hadvezér a fejét a hős asszony által, valamint így kerülhet az asztalra például grillezett lazac borssal, sajttal, cukrozott pekándió salátával, és cékla rizottó zöldségekkel és kecskesajttal. De kipróbálhatja a kecskesajtot áfonyával vagy vöröshagymával is. Hagyományos hanuka desszertek például a fentebb említett fánk, valamint a menorah muffin, amiből kilenc darabot helyeznek egy tálcára, és mindegyik közepére egy gyertyát szúrnak.