Bocuse d'Or: megvannak a döntősök

2017.12.03. 21:29

A francia Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett megmérettetés a világ egyik legrangosabb szakácsviadala, amelynek döntőjét minden második évben rendezik meg. A következő világverseny 2019-ben lesz, az európai döntő pedig 2018 júniusában. December 3-án, vasárnap a selejtező végén kiderült, ki az a hat fiatal séf, aki továbbjutott a magyar döntőre, és akik közül egy esélyt kapott arra, hogy képviselje Magyarországot Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban.

A selejtezőre pályázat útján kerülhettek be a séfek. A versenyre minden olyan magyar állampolgárságú szakács pályázhatott, aki 2017. január 26-ig betöltötte 21. életévét, és elhivatottnak érzi magát a nagy presztízsértékű versenyen való megmérettetésre.

A beérkezett pályamunkákból a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagjaiból álló zsűri – Szulló Szabina, Széll Tamás, Vomberg Frigyes, Wolf András, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Bíró Lajos, Nyíri Szása, Ruprecht László, Lutz Lajos – Hamvas Zoltán elnökletével választotta ki a legígéretesebb recepteket, így a selejtezőn a következő tíz jelölt vehetett részt: Dualszky-Kovács Péter, Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Kiss Krisztián, Pohner Ádám, Tóth Pál, Várnai Péter, Veres István és Volenter István.

A tíz magyar séf, aki indult a magyar selejtezőnForrás: Kállai Márton

A selejtező résztvevői közül öten délelőtt, öten délután készítették el ételeiket. A főtémához borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát, a vegetáriánus tányérhoz pedig risotto rizst, fürjtojást és gombát kellett használni. Az eredményhirdetéskor pontszámokat nem, csak a továbbjutók neveit hirdették ki. Széll Tamás a konyhai zsűri nevében azt hangúlyozta, hogy ha nincs rend a konyhában, akkor nincs rend a fejekben", és a precíz konyhai munka fontosságára hívta fel a figyelmet. Sárközi Ákos a kóstoló zsűri nevében elmondta, mekkora fejlődést láttak a két évvel ezelőtti versenyhez képest, és hogy jó volt látni, hogy Széll Tamás sikere micsoda inspirációt jelentett a versenyzők számára.

A selejtezőről a következő hat versenyző jutott tovább, ők versenyeznek majd a február 8-án a SIRHA Budapesten, a magyar döntőben (ábécé sorrendben, nem az elért pontszámok alapján): Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István.