Ünnepi fogás: sült kappan zöldséges körettel

Vágólapra másolva!
Ahogy itthon, úgy Franciaországban is ünnepi fényekbe borulnak a városok és a falvak a karácsonyi időszakban. Ilyenkor persze a kirakatok is ünnepi ruhát öltenek, a tradicionális karácsonyi vásárokról meg ne is beszéljünk: fahéjjal, forralt borral, kézműves termékekkel és ünnepi dekorációkkal várják az odalátogatókat. Párizsban több vásárral is találkozhatunk, például az Eiffel-torony lábánál, vagy a Notre-Dame közelében. Emellett azonban érdemes a következő városokban is ellátogatni a decemberi időszakban, ha egy kis francia ünnepi hangulatra vágyunk: Bordeaux, Lyon, Nizza vagy Marseille.
Vágólapra másolva!

Minden francia régiónak sajátos hagyományai vannak az ajándékozást és az ételeket illetően. Természetesen egy városi és egy vidéki karácsony között is van különbség, de az biztos, hogy bárhol jár az országban, mindenhol ünneplő családokat és barátokat, íncsiklandó ételeket és híres francia borokat talál majd.

A Bûche de Noël, vagyis a fatörzs Forrás: shutterstock.com

A Télapó, azaz Père Noël december 24-én este érkezik meg az otthonokba, így ekkor kell kitenni a csizmákat az ablakba. Ilyenkor a családok vagy otthon vagy éttermekben vacsoráznak, az ajándékokat pedig csak szigorúan éjfél után lehet kibontani.

Az ünnepi menü előételből, főételből, sajtból, desszertből, borból és kávéból áll. Az előétel általában füstölt lazac vagy kagyló, a főétel valamilyen szárnyas, például gesztenyével töltött vagy zöldségkörettel tálalt csirke, pulyka, liba, majd ezt követi a sajt és a desszert.

A legismertebb a fatörzs, franciául Bûche de Noël, amit kávés-csokoládés krémmel töltenek meg, és valójában piskótatekercset takar.

A süteményt magát kakaós krémmel vonják be, amibe villával vonalakat húznak, emiítt hasonlítani egy fatörzshöz.

Az ünnepi főfogás gyakran egy olyan étel, amely az év más napján nem igen kerül az asztalra.

Ilyen a kappan is, amit beszerezni jóval nehezebb, mint elkészíteni.

Ha mégis sikerül házi gazdaságból hozzájutni, érdemes kipróbálni a következő receptet.

Lapozzon!