Ünnepi sütemények a világ minden tájáról

Madeleine
Vágólapra másolva!
Míg nálunk karácsonykor a bejgli friss illata tölti meg a levegőt, addig a világ különböző pontjain más és más hagyományos desszertek kerülnek az ünnepi asztalra. Lássuk, milyen süteményeket falatoznak az emberek Olaszországtól egészen Skóciáig az ünnepek idején.
Vágólapra másolva!

Az ünnepi édességek választéka meglehetősen széles, mégis érdemes kiemelni néhány közkedvelt finomságot a határon túlról. Az olasz calcionelliket, vagyis a kis zsebekre hasonlító süteményeket porcukorral tálalják, és hagyományosan mandulából, mézből és Punch Abruzzóból készül. Ez utóbbi egy édes likőr karamellizált cukorból, citromból és narancsból. De ugyanúgy jól működik a süteményhez a Cointreau, a Grand Marnier vagy a sötét rum. Persze a gyerekek miatt vanília kivonattal kiváltható az alkohol. Emellett ott van még a riciarelli, amit szintén mandulából készítenek, és

jó kiegészítője lehet egy gluténmentes ünnepi menünek.

Ricciarelli, olasz sütemény Forrás: Castel San Gimignano Vacanze

A németeknél színes cukorkákkal díszített apró virágok kerülnek az asztalra, amelyeket vajból, krémsajtból, cukorból, tojásfehérjéből, vanília aromából, lisztből és egy tojásfehérjéből készítenek. Ez a spritz, ismertebb nevén a vaníliás omlós keksz. Az argentin alfajores pedig olyan, mint a nálunk már jól ismert isler. Ezek a kerek sütemények nagyon híresek Argentínában. Annyi a különbség, hogy nem lekvárral töltik, hanem karamellkrémmel. Az biztos, hogy nem kevésbé édes, mint a hazánkban elterjedt változata.

A madeleine kedvelt desszertnek számít Franciaországban, és szívesen fogyasztják tea mellé is, illetve abba mártogatva.

A kis süteményeket kagyló alakú formákban sütik, így magának a desszertnek is olyan az alakja, mint egy kagylónak. Ez persze nemcsak az ünnepek alatt fordulhat meg a család asztalán, hanem a hétköznapokban is. Még ismertebb karácsonyi desszert a bûche de noël, azaz karácsonyi fatörzs. Ez egy

piskótatekercs, amelyet krémmel töltenek meg.

Az Ausztriában elhíresült linzerkarikákat senkinek nem kell bemutatni, hiszen hazánkban is elég elterjedt, ám említhetnénk még a kis kifli alakú, töltött süteményeket is, amelyek egész Ausztriában, Németországban és az olasz Alpokban népszerűek, és onnan érkeztek hozzánk is. Felső-Ausztriában az ünnepi desszert a dióval és más finomságokkal töltött sült almát jelenti.

A svédek gyömbéres sütit és tejszínes szilvakrémet fogyasztanak az ünnepek alatt, a norvégok pedig mézes és mandulás aprósüteményt, amelyet gyömbérrel, ánizssal és fahéjjal ízesítenek.

A skót shortbread tésztája könnyű, és kevés összetevőből készül, ünnepivé pedig a gyömbér jellegzetes íze teszi. Ám említhetnénk még a karácsonyi palacsintát is, amelyet vajból, tejből, lisztből, cukorból, kandírozott és aszalt gyümölcsökből készítenek. Lengyelországban a kolache apró nyakkendőkre emlékeztető süteményeket sütik szívesen ebben az időszakban.

Az olasz ricciarelli és a francia madeleine receptjéért lapozzon a következő oldalra!