Mantecados – spanyol tej- és tojásmentes süteményt disznózsírral

caganer
Vágólapra másolva!
Kakiló figura, disznózsíros sütemény, cukorból készült széndarab és megszállott lottózási vágy: ezek jellemzik a spanyol karácsonyt. Kóstoljon bele a különös szokásokba, majd készítsen tej- és tojásmentes süteményt mandulalisztből, disznózsírból és fahéjból!
Vágólapra másolva!

A szenteste Spanyolországban a falatozásról szól: összegyűlik a család, ami jóval többet jelent, mint tíz-tizenöt fő. A hagyományos spanyol karácsonyi menü igen változó, ám nemcsak a fogások térnek el régiónként egymástól, hanem a köszöntés is: a boldog karácsonyt spanyolul Feliz Navidad, katalánul Bon Nadal, Galíciában pedig Bo Nadal.

A roscón egy torta, amelyet a napkeleti bölcsek tiszteletére készítenek Forrás: shutterstock.com

Karácsonyhoz tartozik a lottózás szokása is, a nyerőszámokat minden évben december 22-én húzzák ki. Függetlenül attól, hogy megnyerte-e a főnyereményt, december 24-én akkor is összeül a család az ételektől roskadozó asztalhoz, hogy elfogyasszák a karácsonyi lakomát. Ezt követően – mivel vallásos nép – ellátogatnak az éjféli misére is, amit a Kakas Miséjének (La Misa de Gallo) hívnak, mert olyan hosszú, hogy a kakas kukorékolásáig tart.
December 28-án van a helyi bolondok napja, tehát az emberek megpróbálják becsapni egymást, vicceket és történeteket hitetnek el a másikkal.

Spanyolországban egyébként Betlehemet állítanak nagy buzgón, Katalóniában a jászol mögött pedig ott guggol egy apró kakiló figura: ő Caganer.

caganer Forrás: girlinflorence.com

Emellett azonban igazán sokszínű a spanyol ünnep, hiszen minden régiónak megvannak a saját hagyományai és szokásai. Ám a legérdekesebb, hogy a gyerekek nem karácsonykor, hanem vízkereszt idején, vagyis január 6-án kapnak csak ajándékot.

A napkeleti bölcsek szén alakú cukrot hoznak a rossz gyerekeknek, míg a jókra persze itt is ajándék vár.

Szilveszter napjához egy hagyomány kötődik, amely szerint 12 szem szőlőszemet kell elfogyasztani, amíg éjfélt üt az óra – minden harangszó egy bogyó. Ez a 12 szőlő a jövő év hónapjait jelképezi. Aki megeszi a 12 szem szőlőt,

annak szerencséje lesz az új évben.

Ahogy említettük, a spanyol karácsonyi menü régiónként és családonként is változó, ám a különböző tapasok, mint például a csípős szósszal megspékelt garnélarák, azért minden ünnepi asztalon ott vannak. A tapast követi a leves és a főétel, ami töltött vagy sült csirke, pulyka vagy bárány, sült krumplival és zöld salátával. Ez után jön a karácsonyi desszert, például a turrón, amit a hétköznapokban is fogyasztanak és igazán könnyen elkészíthető, vagy a pestiños, illetve a mantecados, ami egy különleges ízvilágú omlós sütemény.

A roscón pedig egy torta, amelyet a napkeleti bölcsek tiszteletére készítenek.

A közepe krémmel töltött, a tetején pedig kandírozott gyümölcsök vannak. A belsejébe egy király vagy egy Jézus figurát rejtenek el, és aki megtalálja annak szerencsés új éve lesz. Emellett azonban van benne egy bab is: aki megtalálja, kifizeti a tortát.

A következő oldalon megtalálja a mantecados receptjét. Lapozzon!