Alig akad olyan magyar család, ahol az ünnepi asztal közepén ne gőzölögne egy nagy tál töltött káposzta karácsony valamelyik napján. Tájegységenként, sőt még családonként is változik az elkészítési mód, a fűszerezés, az íz: gerslivel vagy rizzsel, soványabb vagy zsírosabb hússal, savanyúbb vagy átmosott káposztával, a levelekbe pólyált töltelék apró nélkül, vagy gazdagon megrakva vágott káposztával, tejföllel, hosszú lére eresztve, kolbásszal és szalonnával vagy a nélkül. Ahány konyha, annyi szokás – így a legjobb ízűt megtalálni majdhogynem lehetetlen. Mi sem erre vállalkozunk, ám szerintünk ez az az étel, amelyiket sokkal könnyebb finomra elkészíteni, mint szépen tálalni, és befotózni.

Nincs olyan nap, hogy a közösségi megosztóoldalakon ne posztolna legalább egy ismerősünk otthon készített ételt. Sokszor tényleg szép fotókra adjuk a lájkot, de az is megesik, hogy a fénykép nem igazán adja vissza, mennyire is volt ínycsiklandó a vacsora vagy a hétvégi ebéd. Pedig a technika ma már adott: mindenki zsebében ott lapul az okostelefon, a legtöbb olyan kamerával van felszerelve, amilyennel 10-15 éve csak a fényképezőgépek büszkélkedhettek.

Most arra buzdítunk mindenkit, hogy főzze meg saját, jól bejáratott töltött káposztáját, tálalja a lehető legszebben, és készítsen róla egy még szebb fotót.

A szerkesztőségbe beérkezett fotókból kiválasztjuk a 20 legjobbat, és azt országos szavazásra bocsátjuk. Azt már most eláruljuk, hogy

nálunk a nyerő az lesz, amelyiknél a fénykép láttán csorog a nyálunk.

Az országos szavazás után a legszebb töltött káposzta receptjét közreadjuk, a nyertes pedig vendégünk egy kétfős, kétfogásos gourmet ebédre a Balaton-felvidék varázslatos tájára, Köveskálra, a Kővirág Étterembe.

A fotókat a jatek@origo.hu címre várjuk december 28-án éjfélig.