Mindenki tud főzni! 10 konyhai tipp teljesen kezdő hobbiszakácsoknak

Teljesen felesleges teletömni a konyhai szekrényeket hasznosnak tűnő, ámde felesleges dolgokkal. A kevés sokszor több, ráadásul egyszerre beszerezni mindent nem kis költség.
Az alábbi eszközökkel már könnyedén elboldogulhatunk a konyhában.
Használhatjuk a kreativitásunkat is: gyúródeszka helyett ott a konyhapult, a nyújtófa jó ötlet, de ha csak ritkán sütünk, megteszi egy belisztezett üveg is, fokhagymanyomó helyett bátran lereszelhetjük vagy összenyomhatjuk a fokhagymát a vágódeszkán a séfkésünkkel. A tésztát is le lehet szűrni egy nagyobb, sűrű szűrőn, nem feltétlen kell hozzá tésztaszűrőt vásárolni, ahogy a gyümölcsmosáshoz sem nélkülözhetetlen egy speciális tál.
Ha sütés közben elmossuk a tálakat, akkor mindenből elég kevesebb; keverőtálból például kettő. Ha pedig beszerzünk egy kézi botmixert, amihez van habverőfej is, nem lesz szükségünk sem turmixgépre, sem elektromos aprítóra, sem más csodamasinára, gyakorlatilag mindent el lehet vele végezni.
Érdemes viszont mindenből az ár-érték arányban legjobb, minőségi eszközöket választani, hosszú távon mindenképp kifizetődő.
Talán nem tűnik fontosnak, de ide tartozik a jó minőségű sütőpapír. Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor a kész süti talpához lehámozhatatlanul hozzágyógyul a papír.
Íme tehát a lista:
A só-bors-paprika nyerő hármas mellett nem árt, ha van a polcon:
Őrölt fekete bors helyett töltsünk egész borsot a borsőrlőbe, így frissebb ízt kapunk. A színes borskeverék kifejezetten jó aromát ad az ételeknek.
A felbontott fűszer hamar elveszti aromáját, érdemes jól záródó üvegedényben tárolni, ami távol tartja a molyokat is, és nem árt fiókba vagy szekrénybe tenni, sötét helyre, így a színét sem veszíti el olyan hamar.
Jó, ha mindig van otthon, így már csak az aznapi ebédhez, vacsorához szükséges friss alapanyagokat kell beszerezni hazafelé menet:
A könnyen elkészíthető ételek is lehetnek ugyanolyan finomak, mint a szofisztikált, nehezen elkészíthetőek. Sőt! Egy elrontott narancsöntetes kacsamáj amellett, hogy kidobott pénz és idő, még a sikert sem hozza meg, és a kedvünket is szegheti egy életre. Egy egyszerű, de finom alapanyagokból, odafigyeléssel elkészített tésztával viszont elvihetjük a pálmát.
Amikor a neten receptet keresünk, kezdetben érdemes az olcsó, könnyű és rövid idő alatt elkészíthető ételeket választani,
méghozzá azt, amit már sokan elkészítettek, és sok a pozitív visszajelzés is az adott receptre.
Ez egyet jelent azzal is, hogy az étel készítésének leírása pontos.
Ez alapvető kulcsa a sikernek. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a leírást jól tudjuk-e értelmezni, inkább válasszunk másikat!
Az olaszoknak van egy jó kifejezésük, amit jobb fordítás híján a világ minden táján így használnak a konyhában: al dente.
Ez nem jelent mást, mint hogy a tésztát nem főzzük szét. Nemcsak annyira nem, hogy fog vagy protézis nélkül is simán meg lehessen enni, hanem semennyire.
A dente olasz szó fogat jelent, az al dente kifejezést valahogy úgy fordíthatnánk, hogy fogra való, azaz rágni kell.
Al dentére főzni nem mindenféle tésztát lehet, van, amelyik már régen szétfőtt kívül, de a belseje még nyers (és nem ezt jelenti az al dente). Saját tapasztalat, hogy jó minőségű durumtésztával könnyebb a művelet, mint a klasszikus búzalisztes-tojásos társaival.
Az al dente egyik titka a kóstolásban rejlik.
A csomagoláson feltűntetett főzési idő csupán irányadó, semmiképpen nem szentírás. Nézzük lépésről lépésre a tökéletes tésztafőzést!
Hogyan készítsünk tökéletesen rizst, tojást és krumplipürét? Mikor tegyük a fokhagymát az ételbe? Hogyan szeleteljünk hagymát sírás és ragtapasz nélkül? A következő oldalon még 5 tipp!