Ha megkérdez 10 különböző szakácsot, hogyan kell tökéletes tésztát készíteni, valószínűleg 10 különböző választ fog kapni. Mi azonban most az America's Test Kitchen és az olasz konyha instrukcióit követtük az ínycsiklandó eredmény érdekében. Ugyan ki adhatna jobb tanácsot, ha tésztáról van szó, mint az olaszok?
Az első lépés – mint mindig – a víz felforralása. Fontos, hogy a tésztát kellően forró vízbe tegyük, hiszen ha korábban dobjuk bele, akkor szétázik, és ízetlen lesz. Sok ember tesz a vízbe olíva- vagy más növényi olajat, mert úgy gondolja, hogy így a tészta nem fog összeragadni.
Az olaj azonban megváltoztatja az állagát, rátapad a külsejére, így később nem tudja magába szívni a szószt, nem lesz ízletes.
A titok egyébként sem az olajban, hanem a víz mennyiségében rejlik:
450 g tésztához 3,7 liter vízre és egy evőkanál sóra van szükség. Ez a legjobb arány.
Ha felforrt a víz, öntse bele a tésztát, és keverje legalább 1-2 percig tésztaszedő kanállal. Ez segít, hogy ne ragadjon össze. A legjobb módja, hogy megállapítsuk, elkészült-e már, ha megkóstoljuk; a csomagoláson szereplő információk ugyanis általában nem megfelelőek. Az olaszok például addig főzik, amíg
al dente nem lesz; tükörfordításban azt jelenti: fogra való, azaz rágni kell, nincs teljesen megfőve
– legalábbis túlfőve biztosan nem.
Miután leszűrtük a tésztát, vegyünk ki egy csészével a vizéből, és tegyük félre. Később felhasználhatjuk a szósz készítéséhez. Fontos továbbá, hogy miután kiszedtük a tésztát
ne öblítsük le hideg vízzel,
mert így a mártás egyenletesebben bevonja a felszínét. Egyszerűen tegyük egy tiszta edénybe, majd öntsük rá a mártást – például olasz paradicsomszószt.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntse az olajat egy edénybe; sózza, borsozza, majd pirítsa meg a fokhagymát. Adja hozzá az apróra vágott petrezselymet, utána a paradicsomlevet, és keverje jól össze. Vegye takarékra a lángot, és főzze a mártást folyamatos keverés mellett. Mivel gyorsan sűrűsödik, ezért 5-7 perc alatt el is készül. Öntse a tésztára, keverje össze, és tálalja frissen reszelt parmezán sajttal.