A kiváló receptúrák, az értékes alapanyagok, valamint a gondos és biztonságos elkészítés után a sör szakszerű szállítása, tárolása, a vendéglátóhely hozzáértése is jelentősen befolyásolja a minőségét. Többek között a sör megfelelő szénsavassága, hőfoka, habjának mennyisége és állaga egyaránt elengedhetetlen a sörözési élmény kiteljesedéséhez. Márpedig ezeket a paramétereket számos olyan dolog befolyásolhatja, amelyekre nem is gondolnánk.
Nem mindegy például, hogy milyen alapossággal mossák el a poharat, amibe a sör kerül: a leghatékonyabb hatást a kézi mosogatással érhetjük el. A rosszul mosogatott és tárolt pohár falán
mikroszennyeződések maradhatnak,
amelyek túlzott habzáshoz vezethetnek. Ha viszont a nem megfelelően képzett hab nélkül kapjuk meg a sörünket, hamarabb oxidálódik, és nem érvényesülnek kellőképp az ízhatások.
A Dreher Minőségi Csapolt Sör Program megbízásából végzett felmérésen kiderült, hogy a sörivók mindössze 6,6%-a nem figyel arra, ki és hogyan csapolja számára a sört.
A fogyasztók majdnem fele – 46,5% – viszont úgy érezte, ha látja, hogy szakszerűen folyik a csapolás, rögtön tudja, hogy minőségi helyen jár.
A vendégek majdnem 40%-a szerint szintén a minőséget mutatja, ha a sörözőben a részletekre is odafigyelnek a kiszolgálás során. További fontos értékelési pontként szerepelt a sörök frissessége – 21,7% –, a nagy sörválaszték – 15,4% – és az információnyújtás az egyes sörökről –14,8%.
A tavaly indított Dreher Minőségi Csapolt Sör Program egyik célja, hogy tudatosítsák a fogyasztókban,
milyen elvásásokkal fordulhatnak a sörözők felé,
illetve megismertessék velük a szakszerű sörkezelés és csapolás jellemzőit. Így könnyebben ki tudják választani, hogy mely vendéglátóhelyeken kapják meg azt a magas színvonalú kiszolgálást, amely biztosítja a tökéletes sörözési élményt.
A cél érdekében tavaly Kiss Ádám segítségével mutatták be azt a többkörös képzési programot, amelyen immár mintegy 50 vendéglátó egység munkatársai estek át. A témában infografika, illetve edukációs film is készült, valamint animációs videosorozat indult, amelynek első részét megtekintheti a cikk végén.
Természetesen miközben a fogyasztókat tájékoztatjuk, a program keretében a vendéglátóhelyeknek is megadunk minden segítséget ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák. A csatlakozó sörözők munkatársai tréningeken vesznek részt, amelyeken a tapasztalatok szerint gyakran olyan szakmai részletek is előkerülnek, amik esetleg korábban fel sem merültek
– emelte ki Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.
„A már képzett csaposokat három körben titkos vásárlókkal teszteljük, és csak ezután léphetnek be a Dreher Minőségi Csapolt Sörözők körébe, amelyet több reklámeszköz – például kihelyezhető világítótábla, sörhőmérő, sőt, aktuális kampányunk keretében a helyek közelében elhelyezett egy-egy citylight plakát – is jelez a vásárlók felé. De ezután sem engedjük el a kezüket, hiszen ez egy olyan klub, amelynek tagjai folyamatosan fejlődhetnek a magas színvonal megtartása érdekében. Április 16-án csapolóversenyt szervezünk a legjobbak számára, akik több mint ötven szempontot figyelembe véve mérhetik össze tudásukat a szakmai zsűri előtt."
A zsűri tagjai között van Felföldi Csaba, a Dreher Sörgyárak országos HoReCa vezetője, Csurgó János, a Dreher Csapolómestere, a Dreher Minőségi Csapolt Sör Program vezetője, illetve Melegh György, független sörcsapoló mester.
A Dreher Minőségi Csapolt Sör Program Csapolóversenyét április 16-án, 14 órakor tartják a Dreher Sörgyárak Főzőházában. Az eredményhirdetésre 16 és 17 óra között kerül sor.