Kecskék és családegyesítő szertartás – a kávé mítosza

kávébab kávé kávészüret
Kávészüret
Vágólapra másolva!
Izgalmas felfedezőút várja a kávé rajongóit, mert most Etiópia és Uganda szívébe barangolunk egy csésze gőzölgő kávéval, hogy megismerjük az arabica és a robusta legendáját. Így persze arra is fény derül, hogy mi köze a kecskéknek a kávébabhoz, és hogyan lett egy szertartás része a kávé.
Vágólapra másolva!

Az Arabica legendája Etiópia ősi fennsíkjain Kaldi, az ifjú kecskepásztor történetével kezdődik. A fiú egy délután az árnyékban ücsörögve őrizte kecskéit, mígnem a melegtől bágyadtan álomba szenderült. Míg ő szunyókált, az állatok elkóboroltak a bozótosban, ahol egy piros bogyókkal teli bokrot szemeltek ki maguknak, amit azonnal meg is dézsmáltak. Amikor Kaldi felébredt, és látta, hogy a kecskéknek se híre, se hamva, gyorsan a keresésükre indult. Rájuk is lelt, amint vígan ugráltak a bokrok körül.

Kávészüret Forrás: Edible Baja Arizona/Will-Seberger

Letépett egy bogyót, és ő is megkóstolta; az állatokhoz hasonlóan hamarosan ő is felpörgött, és ott, a kecskék mellett maga is táncra perdült. Arra járt egy szerzetes, és nem tetszett neki, amit látott. Elhatározta, hogy

tűzre veti a gyanús bogyókat, ám a lángok és a meleg hatására a levegőt fenséges illatok töltötték meg.

A szerzetes megbabonázva sepregette ki a szemeket a tűzből, elmorzsolta, majd vízzel keverte össze őket. A monda szerint így született meg az ital, amit ma arabica kávé néven ismerünk.

Etiópia után pedig látogassunk el az egykori Bugandába, mai nevén Ugandába, a robusta feltételezett szülőhelyére.

Robusta bogyó: a Nespresso most a kávé két őshazáját ünnepli limitált kiadású kapszulás kávékkal Forrás: Nespresso

A robusta kávészemeket itt egy szent, családegyesítő szertartás részeként alkalmazták: kettévágták a kávégyümölcsöt, amiből mindkét család képviselője megevett egy-egy szem kávét. Ettől a pillanattól fogva a kávébab szelleme örökre összekötötte a két családot és utódaikat.