Az Okinava-diétával akár 100 évig is élhet

okinava diéta
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy az Okinava-szigeten az emberek még százéves koruk felett is egészségesek? Emellett persze boldogok is, és élvezik az életüket. A titok az étrendjükben és a táplálkozási szokásaikban keresendő.
Vágólapra másolva!

Okinava a japán Rjúkjú-szigetek legnagyobb tagja. A Rjúkjú-szigetek lakóiról talán már ön is hallott, hiszen itt él a legtöbb száz éven felüli ember. A helyet a „halhatatlanok szigeteként” is is szokták emlegetni.

A legmegdöbbentőbb mégsem a hosszú élet, hanem a száz év fölöttiek egészségi állapota.

Ezt pedig az étrendjüknek és az étkezési szokásaiknak köszönhetik. Az Okinava-étrend csökkenti a kalóriabevitelt, a folyamatos, könnyed, nem megterhelő mozgás mellett.

Forrás: ObesityHelping

A „hara hachi bu"-szabály

A hara hachi bu nem más, mint az „elég" művészete a konfuciuszi tanítás szerint. Ez a diéta első fontos pontja: az okinavai emberek a 80%-os szabályhoz tartják magukat, ami azt jelenti, hogy abbahagyják az evést, mielőtt megtelne a gyomruk. Ez segít megelőzni az elhízást, a felesleges súlygyarapodást még idős korban is. Ugyanis, ahogy öregszik a test, úgy lassul az anyagcsere.

Az okinavai emberek táplálékai zsírban szegények, a zsiradékot olajos magokból és halakból viszik be. És ami még fontos: az elfogyasztott ételek szinte egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges anyagokat.

Az Okinava szigetén élők úgy vélik, hogy az emberi szervezetnek sokféle tápanyagra van szüksége, és ezek között persze fenn kell tartani az egyensúlyt. Ezért a diéta elsősorban a zöldségekre helyezi a hangsúlyt: édesburgonya, zöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények és babok, de a tenger gyümölcseinek is kiemelkedő szerep jut. Emellett fontos a napi többszöri étkezés és a kisebb adagok fogyasztása.

Az okinavai emberek négy kategóriába sorolják az ételeket

a kalóriatartalmuk szerint. Az első kategóriába azok az élelmiszerek tartoznak bele, amelyek 0,8 kalóriát tartalmaznak grammonként. Ezekből annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Ilyen a spenót, az uborka, cukkini, más alacsony kalóriatartalmú zöldségek és a citrusfélék, mint a narancs.

A diéta fontos része a zöld tea Forrás: shutterstock.com

A következő csoportba azok az élelmiszerek tartoznak, amelyek kalóriatartalma 0,8 illetve 1,5 közé esik per gramm. Ilyen például a banán vagy a burgonya. Ez még az elfogadható kategória, ellenben a következővel, amelyben az élelmiszerek kalóriatartalma grammonként 1,5 illetve 3,0 között mozog.

Ilyenek a gabonafélék, a búza, a hüvelyesek, az olajos halak és a sovány húsok. Ezek az ételek ugyanúgy ajánlottak, ám a mennyiségre már rendkívül oda kell figyelni.

Az utolsó kategóriába pedig azok az élelmiszerek tartoznak, amelyekben grammonként 3-9 (vagy több) kalória van, mint az olajok, a diófélék, az olajos magvak, a vörös húsok, az édességek, és ide tartoznak a feldolgozott élelmiszerek. Ezek fogyasztását érdemes a minimálisra korlátozni. Utóbbi, és a csökkentett kalóriabevitel miatt

szervezetünk kevesebb méreganyagot fog termelni.

A legjobb a diétában, hogy leginkább friss, szezonális és helyi alapanyagokból készült ételeket tartalmaz: az okinavai emberek nem fogyasztanak messziről szállított élelmiszereket. Emellett persze azt is lényeges megemlíteni, hogy

lassan esznek, és kerülik az alkoholt.

A diéta kiegészítője a zöld tea, valamint a rendszeres testmozgás, mint a séta, jóga, vagy akár a kertészkedés. Ezzel nem erőltetik meg a testüket, mégis folyamatosan mozognak. A hosszú élethez persze az is hozzájárul, hogy Okinavában az emberek kevesebbet stresszelnek, és ha mégis, mozgással, jógával és meditációval állítják helyre lelki békéjüket.

Lapozzon a következő oldalra, és kezdje el már ma a diétát a következő recepttel!