Néhány egyszerű praktikával kihozhatjuk a legtöbbet a nyersanyagainkból és fűszereinkből. Ha megfelelően tároljuk őket, tovább maradnak frissek, így még pénzt is spórolhatunk.

Van néhány szabály, amit érdemes betartani, ha a a zöldségek és gyümölcsök tárolásáról van szó. A citrusfélék és a banán a konyhapulton tartható egy nagy gyömölcsöstálban, és a paradicsomot sem érdemes hűtőszekrénybe tenni, hiszen sokat veszít az ízéből, és az állaga is megváltozik. A sérülésmentes, jó fajta paradicsom akár másfél hétig is eláll szobahőmérsékleten.

A hagymát és a paradicsomot hűvös, száraz helyen érdemes tartaniForrás: shutterstock.com

A fokhagymát, a hagymát, a burgonyát hűvös, száraz helyen érdemes tartani. A hagyma is csak akkor kerül hűvösre, ha felvágtuk, de nem használtuk fel mindet. Ilyenkor mindenképp zárható zacskóba tegyük, hogy az ételek ne vegyék át a szagát, illetve hogy tovább elálljon.

Ha az almát a hűtőszekrény fiókjában tároljuk, akár két-három hétig is eláll. Az avokádó maradhat a konyhapulton vagy a kamrában, kivéve akkor, ha már teljesen megérett: ilyenkor tegyük inkább hűvösre. Miután felvágtuk, még egy nappal meghosszabíthatjuk az életét, ha bőven meglocsoljuk citrommal a húsát, légmentes üvegedénybe tesszük, és a hűtőben tartjuk.

A szőlő, ha a héja nem sérült, szintén jól bírja pár napig szobahőmérsékleten, de ha sok van, és már nem annyira frissen szedett, tegyük légmentes zacskóba a hűtő fiókjába. A dinnye jól érzi magát a kamrában vagy a konyhában egész addig, amíg fel nem vágtuk. Azután feltétlen csomagoljuk be, vagy fedjük le a húsos részeket, és tegyük a hűtőbe. A barack és a szilva is maradhat a pulton vagy a kamrában, amíg nem érik meg teljesen. Érés után, ha nem sérült a héja, akár öt napig is fogyasztható.

A hűtés miatt lassulnak az érési folyamatokForrás: shutterstock.com

A cékla két hétig is kibírja a hűtőszekrényben, ha papírtasakba csomagoljuk, majd így nejlonzacskóba tesszük. Ugyanígy egy hétig a kaliforniai paprika. A fridzsiderbe kerülhet a friss brokkoli, a fejes káposzta bezsákolva, és a répa is aránylag friss marad három-négy héten át zárható tasakban. Hacsak nincs egy száraz, hűvös pincénk, ahol homokba rejtve hónapokat is kibír anélkül, hogy kiszáradna vagy megpenészedne. Ha spárgánk van, állítsuk vízbe, és húzzunk egy műanyag tasakot a tetejére.

A friss fejessaláta vagy jégsaláta akár két-három hétig is eláll, ha egy tál aljára kevés vizet teszünk, beleállítunk egy gyümölcsmosót vagy tésztaszűrőt, ebbe tesszük a salátát úgy, hogy ne érjen a vízhez. Légmentesen lezárjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe. Persze a legegyszerűbb, ha van otthon salátacentrifugánk, aminek az aljába öntjük a vizet, és a kosarába tesszük a salátát, majd rátesszük a tetejét. Mehet a hidegre!

A salátacentrifuga tökéletesen alkalmas a tárolásra isForrás: Ikea

Ám az uborka folpackba csomagolva mindössze egy hétig marad jó a hűtőben, ellenben a gyömbérrel, ami akár egy hónapig is kibírja így. Ha felvágjuk, akkor viszont már érdemes egy papírtörlőbe tekerni, és azt betenni egy kis zsacskóba, így egy-két hétig még megőrzi frissességét. A gomba napjai azonban jobban meg vannak számlálva, hiszen a hűtőszekrényben mindössze három napig marad friss. Gombával ne is hazárdírozzunk, inkább használjuk fel azonnal!

A retek – zárható zacskóban – két hétig bírja hűvös helyen, míg a tök akár egy hónapig is vígan elél a sötét kamrában.

Az őrölt fűszereket érdemes félévente lecserélniForrás: shutterstock.com

Az őrölt és egész fűszerek ellensége a hő, a fény, a levegő és a páratartalom. Érdemes kisebb befőttesüvegekbe tenni mindet külön-külön, és száraz, sötét helyen tárolni. Ha csak a nyitott konyhapolcon van nekik hely, tegyük őket jól záródó fémdobozkákba, amelyek nem engedik át a fényt. Így sokkal hosszabb ideig maradnak frissek, bár a felbontott őrölt fűszereket érdemes félévente lecserélni, azután már úgysincs olyan ízesítő értékük, el is vesztik karakteres aromájukat.