Süssön ezentúl házi vaníliakivonattal!

2018.01.25. 11:25

Amikor sütésre vagy főzésre kerül a sor, próbáljuk minél természetesebben csinálni. Nem szeretjük a mesterséges ízfokozókat, színezékeket és aromákat sem, hiszen jól tudjuk, milyen rossz hatással vannak ezek a szervezetünkre. Így, amikor vaníliás cukrot kér a recept, mi inkább eredeti vaníliarudat használunk.

Házi vanília kivonatot készíthetünk cukorral, alkohollal, tejjel vagy tejszínnel. Négy-öt friss vaníliarudat hosszába vágjunk fel, és tegyük 25 dkg cukorba. Alaposan zárjuk le az üveget, egy hónapon át hagyjuk, hogy a cukor átvegye az aromát. Használatkor a megadott cukormennyiség negyedét helyettesíthetjük a házi vaníliás cukorral.

Ha alkoholba tesszük, akkor is legalább egy hónapot állni kell hagynunk. Bármilyen alkohol jó, amelyiknek nem túlzottan karakteres az íze, lehet vodka vagy rum, a lényeg, hogy alkoholtartalma legalább 40%-os vagy a feletti legyen. Használhatunk bourbon whisky is, az enyhén füstös aromát ad a vanília kivonatnak.

Egy kés segítségével vágjunk fel hat vaníliarudat hosszában. Öntsünk 3 dl alkoholt egy jól zárható üvegbe, majd dobjuk bele a rudakat. Tegyük sötét, száraz helyre legalább egy hónapra. Hetente egyszer érdemes alaposan felrázni.

A legfontosabb persze a vaníliarúd: legyen puha, könnyen hajlítható, friss, mert ilyenkor a legerősebb az aromája. Ha száraz a rúd, akkor nem fogja kellőképpen megízesíteni sem a cukrot, sem az alkoholt.

Ha azonnal felhasználjuk desszerthez, akkor tegyünk egy hosszába felvágott vaníliarudat 1 dl tejszínbe vagy tejbe, forraljuk fel, és lefedve hagyjuk kihűlni.

A zsenge vaníliarúdnak erősebb az aromája, jobban megízesíti az alkoholt és a cukrot isForrás: Shutterstock

 

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: