Sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrzött a Nébih

parizer párizsi
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Egy termék esetében indítottak eljárást a hivatal szakemberei.
Vágólapra másolva!

Összesen 30 sertéspárizsit vizsgáltak a Nébih munkatársai: 17 fele szeletelt és 13 féle rúdban árusított terméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű volt. Ezek közül 22 sertéshús, 7 sertés- és marhahús, 1 pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint

sertéspárizsinak csak az a termék nevezhető, ahol az 51%-os hústartalom 70%-a sertésből származik.

A 30 tesztelt párizsit 10 üzem állítja elő: 7 magyar, 3 osztrák és 1 német. A mikrobiológiai vizsgálatok szerint élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak.

Forrás: GlobalPlaza

2017. augusztus 1-je óta az előállítás során már kötelező alkalmazni azokat az előírásokat, amelyek szerint a párizsiban a minimális hústartalom a korábbi 40%-ról 51%-ra emelkedett. A Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott kritérium az is, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) legfeljebb 10% lehet. Ezért laboratóriumban mérték mindegyik termék kalcium tartalmát: a kiugróan magas kalcium érték utalhat a felhasznált MSM nagy mennyiségére.

Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a Nébih szakemberei, egy termékkel volt probléma.

Az egyik osztrák, „wellness" megnevezésű párizsi víztartalma (78,8 g/100 g) jelentősen meghaladta az előírt értéket (70 m/m%). Minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A felelős vállalkozóval szemben a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak, és

minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt olyan, amelyek csomagolásán ott volt a gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, tejfehérjementes felirat. Szintén laboratóriumban vizsgálták, hogy ezek az állítások helytállóak-e. Valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult.

A kedveltségi teszt ezúttal sem maradhatott el.

Ennek alapján alakult ki a sertéspárizsik Szupermenta rangsora. Szakértő, laikus, valamint gyártói és kereskedelmi oldal képviselői vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont – metszéslap, szín, illat, állomány és íz – szerint. A tesztelők két csoportban, szeletelt és rúd kiszerelésű párizsikat bírálták vak kóstolásos módszerrel: nem tudhatták, hogy mely szám, mely terméket és márkát takarja.

A kedveltségi vizsgálaton egy terméket nem pontoztak a bírálók,

mivel savanykás ízt éreztek rajta, ami a nem megfelelő alapanyag miatt lehetett. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt: a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.

Így a szeletelt sertéspárizsik Szupermenta versenyében

első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt.

Rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.