Mi van az ételfotókon? Hús helyett WC-tisztító tabletta, tej helyett ragasztó

2018.02.14. 12:28

Az internet korában már megtapasztalhattuk, hogy semmi sem az, aminek látszik. Így, amikor ránézünk egy olyan fotóra, ami egy ínycsiklandó ételt ábrázol, jusson eszünkbe: nem minden az, aminek látszik. Persze itt nem az Instagramra lőtt éttermi fényképekről van szó, hanem azokról a professzionális fotókról, amikor mindenféle trükköt felhasználnak, hogy az étel még finomabbnak, ropogósabbnak és ínycsiklandóbbnak tűnjön.

A ételfotósok mindenféle trükköt bevetnek annak érdekében, hogy a fogások kívánatosak legyenek. Az úgynevezett food stylistok ennek eleget is tesznek, aztán már csak néhány kattintás, és kész is a remekmű, ami valójában ehetetlen. A csalás vétségét azonban nem lehet felróni nekik, hiszen ha a megrendelő úgy kívánja, hogy a belül nyers, ám kívülről ropogósnak tűnő pulyka bőre még pirosabb legyen, akkor bizony elő kell venni az ételszínezékeket.

Kattintson a képre! Galéria nyílik!Forrás: petapixel.com

De nem minden hamis – magyarázza Denise Stillman food stylist, aki 20 éve van a szakmában. – Legyen szó akár televíziós, akár a nyomtatott sajtóban megjelent reklámról vagy egy filmforgatásról, a food stylist célja, hogy a természetes szépséget hangsúlyozza.

Ennek ellenére nem idegen a szakmában a rúzs használata, 

ha a gyümölcsöket szeretnék egy kicsit feldobni, vagy a színes krumplipüré, mert a fagylalt szobahőmérsékleten gyorsan olvad. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a virtuális világban bármi hamis valósággá válhat, mint a képek mögött megbúvó igazság vagy a nem létező étterem, amely a TripAdvisor szerint London legkedveltebb helye.

Még könyvet is írtak a témában. Kattintson a képre, nézze meg a trükköket!Forrás: amazon.com

Amikor megpillantjuk egy ínycsiklandó hamburger képét, jusson eszünkbe, hogy a szezámmagokat sokszor szó szerint odaragasztják a bucira. És ha már hamburger, akkor ne feledkezzünk meg a T-tűről sem, amelyet gyakran használnak azért, hogy egyben tartsa az ételt. Sőt, biztosan látott már ön is olyan krémlevest, amelyet zöldségekkel, például spárgával díszítettek. Persze nem maguktól maradnak a leves tetején, hanem egy fejjel lefelé fordított csésze vagy bögre segítségével.

Ám ez még mind semmi, hiszen a hűs italokban a jég sem valódi, hanem műanyag. 

Vannak olyan ételek, mint a csirke, a marha vagy a hamburger, amelyek a fotózás alatt gyorsan kiszáradnak. Ilyenkor van szüksége a fotósnak egy kis olívaolajra vagy növényi olajra. Egy ecset segítségével megkenik a húst, és folytatódhat is a munka.

Tejszínhab helyett is szívesebben használnak borotvahabot, mert könnyebben formázható, míg a hajlakktól a gyümölcsök, mint a szőlő, fényesebben ragyognak, és frissebbnek, gusztusosabbnak tűnnek.

A hajlakk nemcsak akkor hasznos, ha a frizuránkat akarjuk belőni, hanem akkor is, amikor azt szeretnénk elérni, hogy a kiszáradt ételek újra frissnek tűnjenek. A színes, olvadt viasz nagyon hasonlít a különböző mártásokhoz, a mosogatószertől vagy a folyékony szappantól ínycsiklandóan felhabzik az ital, például a kávé, a textilvédő spraynek köszönhetően pedig nem szívja magába a szirupot a palacsinta.

A hamis pezsgőt vízzel, szójaszósszal és Alka Seltzer pezsgőtablettával készítik. 

A rizsszemeket lakkal szokták bevonni, hogy ne ragadjanak össze, és szép világosak, illetve fényesek legyenek, míg a tésztákra glükóz szirup kerül, hogy megőrizzék a frissesség látszatát. És a WD-40 is ott lapul minden food stylist táskájában.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: