Ricottás, zabos, céklás, kardamomos: különleges palacsintareceptek

palacsinta
Vágólapra másolva!
A hagyományos palacsinta isteni – ehhez kétség sem fér. Most mutatunk öt új ínycsiklandó receptet, amelynek garantáltan sikere lesz.
Vágólapra másolva!
Forrás: theguardian.com

Ricottás palacsinta meggyel és mézzel

Hozzávalók:

  • 100 g meggy vagy áfonya
  • 6 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 nagy tojás
  • 150 g liszt
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 csipet só
  • 250 ml tej
  • 250 g ricotta
  • méz

Elkészítés:

Tegye a serpenyőbe a két evőkanál vajat, a meggyet, a cukrot és a vizet, majd lassú tűzön párolja a cseresznyét 5-6 percig. Vegye le a tűzről, majd hagyja kihűlni. Egy tálban keverje össze a tojást, a lisztet, a tejet és a sót, végül adja hozzá a ricottát. Tegyen még két evőkanál vajat a serpenyőbe, majd süsse a tésztákat, míg aranybarnák nem lesz. Tálalja mézzel és cseresznyével.

Forrás: theguardian.com

Zabos palacsinta szeletelt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 150 g zabliszt
  • 90 g zab
  • 240 g teljes kiőrlésű liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • ¾ teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál lenmag
  • 600 ml tej
  • 3 teáskanál citromlé
  • 6 evőkanál olíva- vagy repceolaj
  • juharszirup, szeletelt gyümölcsök és tört dió a tálaláshoz

Elkészítés:

Keverje össze egy nagy tálban a zabot, a zablisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a lenmagot. Adja hozzá a tejet és a citromlevet, majd egy kézi habverő segítségével keverje össze. Tegye az olajat egy serpenyőbe, majd alacsony lángon kezdje el kisütni a palacsintákat. Tálalja juharsziruppal, apróra tört diófélékkel és gyümölcsökkel, mint a mangó, a banán vagy a szamóca.

Forrás: theguardian.com

Mazsolás, túrós palacsinta

Hozzávalók:

  • 145 g mazsola
  • 225 g túró
  • 230 g tejföl
  • 5 nagy tojás
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília (egy vaníliarúd kikapart magja és belseje)
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál cukor
  • 125 g liszt
  • 1 és ½ teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • vaj a sütéshez
  • citromszelet a tálaláshoz

Elkészítés:

Ha a mazsola nem elég puha, tegye bele forró vízbe, majd hagyja ázni néhány percig. Keverje össze a túrót a tejföllel, majd a felvert tojásokkal. Keverje hozzá a citrom héját, az eredeti bourbon vaníliát, a cukrot, majd adja hozzá a lisztet, a sütőport és a sót. Dolgozza jól össze a tésztát, majd keverje bele a mazsolát, miután papírtörlővel felitatta róla a vizet. Tegyen egy evőkanál vajat a serpenyőbe, majd süsse a palacsintákat, amíg aranybarnák nem lesznek. Tálalja citrommal és egy kis tejföllel.

Forrás: theguardian.com

Piros palacsinta csokoládéval

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 200 g nyers cékla, reszelve
  • 100 ml tej
  • 1 nagy tojás, felverve
  • 1 evőkanál cukor
  • 175 g liszt
  • 150 g étcsokoládé, olvasztva
  • 300 ml habtejszín, 1 evőkanál cukorral habbá verve

Elkészítés:

Melegítse fel a vaj felét és az olajat egy serpenyőben. Süsse 2 percig a lereszelt céklát, közben folyamatosan kevergesse. Szedje ki egy tálba, majd hagyja hűlni néhány percig. Keverje hozzá a tejet, a tojást és a cukrot, majd fokozatosan adja hozzá a lisztet, ha sima tésztát szeretne. Törölje ki a serpenyőt, tegye bele a maradék olajat és vajat, majd süsse a tésztákat, míg aranybarnák nem lesznek. Tálalásnál locsoljon a piros tésztára az olvasztott étcsokoládéból, majd tegyen a tetejére habtejszínt.

palacsinta Forrás: theguardian.com

Palacsinta kardamomos sodóval

Hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 250 ml tej
  • 125 ml langyos víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 nagy tojás
  • 80 g sózatlan vaj, olvasztva
  • egy csipet só

Hozzávalók a sodóhoz:

  • 500 ml tej
  • 1/2 teáskanál kardamom
  • 6 nagy tojássárgája
  • 110 g cukor
  • 30 g kukoricaliszt
  • 2 evőkanál sózatlan vaj, szobahőmérsékletű
  • 150 ml g habtejszín (opcionális)
  • egy narancs reszelt héja és méz a tálaláshoz

Elkészítés:

A sodóhoz melegítse fel a tejet egy kis lábasban, majd adja hozzá a kardamomot, vegye le a tűzről, és hagyja állni legalább 10 percig. A tojássárgáját, a cukrot és a kukoricalisztet keverje össze egy tálban, öntse hozzá a kardamomos tejet, majd dolgozza össze egy habverővel. Tegye vissza a sodót a lábasba, majd forralja közepes lángon 1-2 percig. Tegye a lábast egy hidegvizes edénybe, majd amikor majdnem kihűlt, keverje hozzá a vajat és tegye a hűtőbe egy órára. A tésztához keverje össze a lisztet, a tejet, a vizet, a cukrot, a tojást, a vaj felét és az egy csipet sót. Tegye a hűtőbe egy órára. Ezt követően közepes lángon olvassza meg a vaj másik felét, majd süsse a palacsintákat, míg aranybarnák nem lesznek. Rétegezze a kisült tésztát, közéjük pedig tegyen habtejszínt. Takarja le, tegye a hűtőbe, majd tálalja a sodóval, mézzel és a narancs reszelt héjával.

A zöld teás palacsinta receptjéért kattintson a következő linkre.