Február 19-én, hétfőn este tartották a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. A fődíjat a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta, az Év Cukrászdája a Mihályi Patisserie, az Év Street Food Díját a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke vihette haza, életműdíjat Rosenstein Tibor, a Rosenstein étterem tulajdonos-séfe vehetett át.

A Dining Guide idén is összeállította a hazai éttermek TOP 10-es listáját. A végeredményt nemzetközi szaktekintélyek határozták meg, a szakmai zsűrit idén Enrico Cerea vezette, aki a Bergamo közelében található

Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos tulajdonosa, séfje.

Munkáját Nicola Portinari, a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke, illetve Fausto Arrighi is segítette, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nél.

Az Anyukám Mondta Étterem tulajdonosai: Dudás Szilárd és Dudás SzabolcsForrás: Anyukám Mondta Étterem

A fődíj bejelentése előtt a különdíjakat adta át a zsűri. Idén először cukrászdákat és borlapokat is teszteltek. A Nespresso – az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája kapta, a Zwack Izabella Borkereskedés – az Év Borlapja Díj pedig a Borkonyha falát díszíti majd.

A Gyulai Pálinka – az Év Street Food Díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke nyerte el. A Hennessy – az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Kovács Péter, a Tama séfje, míg A San Pellegrino – Az Év Séfje Díj tulajdonosa a St. Andrea Borbár séfje, Barna Ádám lett.

A Neff – Év Innovatív Konyhája Díj az Innioé, az Unicum Riserva – az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Fáma séfje, Huszár Krisztián vihette haza.

Palágyi Eszter, a Costes konyhafőnökeForrás: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme

Magyarország TOP10+2 étterme

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2018-ban 93 ponttal a

Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes lett.

Ezt követi 92+ ponttal a Sárközi Ákos vezette Michelin-csillagos Borkonyha, amelyet Mészáros Ádám séf és a szintén Michelin-csillagos Onyx követ 92 ponttal. Szintén 92 pontos a Bábel, és a Costes Downtown szintén 92 pontot kapott, míg Széll Tamás és Szulló Szabina piacétterme, a Stand 25 Bisztró 91 ponttal szerepel a kalauzban.

A Borkonyha, Magyarország első Michelin-csillagos bisztrójaForrás: Borkonyha

Huszár Krisztián étterme, a Fáma, a Mizsei János séf által vezetett MÁK, illetve a St. Andrea Borbár is 91 pontott kapott. 90 ponttal került a legjobb éttermek közé a Garai Ádám és Ádám Csaba vezette Olimpia.

Sok év után végre egy vidéki étterem is bekerült a Dining Guide TOP 10-es listájára:

az Anyukám Mondta szintén 90 pontot ért el. A TOP10+2-es listát Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja, amely több mint 20 éve meghatározó étterme hazánknak.

A jó éttermek mind egyformák a világon. Járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése. Önöknél – és hangsúlyozom, hogy csak azokról az éttermekről beszélhetek, amelyeket láttam – még sok helyen érezhető apró bizonytalanság. A konyhák itt még jellemzően útkeresők, nem kiforrottak – mondta el értékelésében a tesztelő zsűri elnöke, Enrico Cerea.

 Érezhetőek, hogy divatosnak gondolnak más országokra jellemző irányzatokat, de a saját gasztronómiai arculat bemutatása tehetné egyedivé a régiót, nem pedig a mástól kiollózott technikák és trendek. Az mindenképpen elmondható, hogy azoknak az éttermeknek a minősége és felkészültsége, amelyekben jártam, kimondottan jó. Bárhol megállnák a helyüket Európában. Van még hova fejlődniük, de nagyon jó úton haladnak.

Enrico CereaForrás: Dining Guide

A 2018-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjainak listája:

Különdíjak:

 • Nespresso-Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie
 • Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díj: Pizza, Kávé, Világbéke
 • Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj: Borkonyha
 • Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Kovács Péter, séf – Tama
 • Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
 • Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Fáma – Huszár Krisztián séf
 • San Pellegrino-Az Év Séfje Díj: Barna Ádám, séf – St. Andrea Borbár
 • Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díj – Rosenstein Tibor

TOP10+2 étterem:

 • Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf
 • Arany Kaviár – Kanász László séf
 • Babel – Veres István, séf
 • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
 • Costes – Palágyi Eszter, séf
 • Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
 • Fáma – Huszár Krisztián, séf
 • MÁK – Mizsei János, séf
 • Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
 • Onyx – Mészáros Ádám, séf
 • St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
 • Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

A TOP10 vidéki étterem a Volkswagen-Dining Guide TOP100 étteremkalauz 2018 szerint:

 1. Anyukám mondta
 2. Kistücsök
 3. Platán
 4. Sauska48
 5. Sparhelt
 6. Tiszavirág
 7. Villa Medici Mild
 8. Macok
 9. Pajta
 10. Viator