Tiffán Ede kapta a Magyar Bor Akadémia Életműdíját

Vágólapra másolva!
Az Életműdíjat az a borász kaphatja meg, aki elköteleződött a nedű iránt, és évtizedeken át volt a bor és a szőlő hű társa. A tavalyi év díját a kilencedik generációs villányi borász vihette haza.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bor Akadémia múlt év áprilisában alapította meg az Életműdíjat, amelyet évente egyszer ítélnek oda az arra érdemes személynek. Ezzel ismerik el a borszakmai életművét, a magyar szőlészet és borászat területén végzett évtizedes munkáját és az országos teljesítményét.

Forrás: Tiffán Pincészet

A bizottság egyhangú szavazata alapján a 2017. évi Életműdíjat

Tiffán Ede, villányi borász, a Tiffans Borászat vezetője kapta.

Családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. A borász jelenleg 20 hektárral büszkélkedhet, az ültetvényeken portugieser, kadarka, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon fajtákat találunk.

1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője", majd 1999-ben a köztársasági elnök kitűntette a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével".

Tiffán Ede nevéhez fűződik továbbá a Pannon Bormíves Céh és a Magyar Bor Akadémia – amelynek sokáig alelnöke is volt – megalapítása, illetve a Villányi Borút megszervezése.

A díjat 2018. április 17-én, a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen adják át.