A Magyar Borok Bálját érdemes felvenni a bakancslistára

2018.03.06. 08:54

Az évente megrendezett Magyar Borok Bálja egyre nagyobb presztízsű rendezvény lesz. Az idén 13. alkalommal megrendezett eseménynek február 24-én a Corinthia Hotel adott otthont. A tizenhármas szám szerencsésnek bizonyult, mert minden szempontból élvezetes estnek lehettek résztvevői, akik jegyet vásároltak a rendezvényre.

Ülő- és állófogadás

A bálra kétféle kategóriában lehetett belépőt venni. Az elegánsabb, de természetesen jóval drágább asztalos teremben a nagyobb társaságok foglalhattak helyet egy-egy vagy több asztalnál. Itt lehetett élőben élvezni a fellépőket és kicsit más, bővebb ételsort szolgáltak fel.

Az est háziasszonya Ördög Nóra volt, A bálon kiosztották a Gál Tibor Emlékdíjat is, amelyet idén Zsirai Kata tokaji borász nyert.

Magyar Borok Bálja 2018 - a képre kattintva galéria nyílikForrás: David Bacsa | David.Bacsa@Gmail.

A bál „egyszerűbb" része – ahol én is voltam – a sétálótérben került megrendezésre. Itt asztaloknál állva lehetett elfogyasztani a kitűnő ételeket és borokat. A rendezők elmondták, hogy nem az ételekhez párosították a kiemelt borokat, hanem fordítva, a borsorhoz az ételeket. Mindenestre a párosítás tökéletes volt.

Sétálójegy osztrigával

A sétálójegyhez szintén a Garamvári Szőlőbirtok kitűnő pezsgői jártak üdvözlőitalként, mint a bálteremben. A pezsgőket fantasztikus üdvözlőfalatkák kísérték, többek közt osztrigavirág lime-mal és bodzával és ropogós lazacbőrön tálalt pisztráng ceviche kaviárral.

Magyar Borok Bálja 2018 - üdvözlőfalatokForrás: David Bacsa | David.Bacsa@Gmail.

A kitűnő Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizlinghez zsályás pisztráng járt Waldorf-salátával és csuka kaviárral. Ezután következett Magyarország egyik legjobb bora, Gere Attila 2013 Kopárja, amelyhez kávés szarvasnyak, aszaltszilvás szalvétagombóc, ropogós vaddisznómájas hurka, boróka jus volt a kísérő. A desszert szintén egy kiemelkedő bor, Szepsy István 2008-as Tokaji Aszúja volt, amely remek párost alkotott az édességkülönlegességgel (fehér csokoládés gorgonzola bavarois chilis sárgabarackkal).

Borkóstolás, kaszinó és szivarozás

Ráadásul a leírt lakoma még csak a kezdet volt. Ez után számos lehetőség várta a bálozókat. Nézhették a kivetítőn a bálterem műsorát, elszívhattak egy szivart a dohányzó részen, korlátlanul kóstolhatták a mintegy 130 bort, beülhettek a kiállított Maseratiba (egy szerencsés nyertes még vezethette is később), táncra perdülhettek a táncparketten és próbára tehették a szerencséjüket a kaszinórészben.

Magyar Borok Bálja 2018Forrás: David Bacsa | David.Bacsa@Gmail.

Számomra – noha nem vagyok egy bálozós típus – igen nagy élményt jelentett a rendezvény, és mindenkinek ajánlom, aki egy kellemes, borozós-inyencfalatos estére vágyik, hogy írja fel a bakancslistájára az eseményt (a 14. Borbál időpontja 2019. február 16.). Még azt sem lehet állítani, hogy a bál rettenetesen megterhelné a pénztárcát. Egy sétálójegy ára nem sokkal drágább, mint egy színvonalasabb borkóstoló, viszont sokkal többet kapunk a pénzünkért cserébe.

Még részletesebben olvashat a borbálról a rendezvény honlapján és Facebook oldalán.