A gyorsfagyasztott kukorica a Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása – hívja fel a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét a Nébih.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt héten közzétett értékelésében a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe a Listeria monocytogenes járvánnyal, amely öt EU tagállamot érint.

2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek.

A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelést követően fogyasztják el, ezért a Nébih felhívja a vásárlók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket minden esetben főzzék meg! A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket

minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz 2-3 percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a hőmérsékletet.

A Listeria monocytogenes baktérium gyakran előfordul az élelmiszerekben, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Mivel a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző

tünetei: láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

A megbetegedésre leginkább a csecsemők, a várandós nők, az idősek, valamint a gyenge immunrendszerű emberek érzékenyek.