Húsvéti galamb készül az ünnepekre

fagylalt
Vágólapra másolva!
Az olasz kalácsból készült házi fagylalt azért olyan különleges, mert friss és egyszerű alapanyagokból készül, az állaga könnyű, a klasszikus fagylaltnál krémesebb, és az elkészítésével két legyet üthetünk egy csapásra. Ahhoz ugyanis, hogy hozzá tudjunk fogni, előbb meg kell sütnünk az olaszok híres húsvéti kalácsát.
Vágólapra másolva!
Forrás: Getty Images

Olaszországban számos hagyományos húsvéti desszert létezik, a legelismertebb mégis a Colomba Pasquale, vagy Colomba di Pasqua, amelyet könnyedén felismerhetünk galambot ábrázoló alakjáról. Colomba ugyanis olaszul galambot jelent.

A panettonéhoz hasonlóan készítik, liszttel, tojással, cukorral, vajjal és élesztővel, de tesznek hozzá még kandírozott narancshéjat és mazsolát is. A tésztát hagyományosan galamb alakúra formálják, végül gyöngycukorral és mandulával töltötik meg.

Colomba Pasquale

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 és 1/4 csésze liszt
  • 1/2 csésze hideg víz
  • 1 teáskanál + 1 késhegynyi instant élesztő
  • 1 és 1/4 teáskanál só
  • 1/3 csésze cukor
  • 4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
  • 2 nagy tojás + 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 narancs héja
  • 1 csésze aszalt gyümölcs, ízlés szerint

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 3 evőkanál mandulaliszt vagy 3 evőkanál finomra őrölt mandula
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál mandulapehely vagy egész mandula
  • 5-6 teáskanál gyöngycukor vagy fehér szórócukor

Elkészítés:

Keverjen össze egy tálban 1 csésze lisztet, 1/2 csésze hideg vizet és egy késhegynyi instant élesztőt. Fedje le, és tegye félre egy éjszakára. Másnap vegye elő, és keverje hozzá a tészta többi alapanyagát a narancshéj és az aszalt gyümölcsök kivételével. Dolgozza jól össze, utána adja hozzá a narancshéjat és a gyümölcsöket is.

Ha galamb formájúra szeretné sütni, akkor szedje három részre a tésztát, formázzon belőle rönköket, végül egy madarat. Fedje le, és hagyja kelni 1-2 órát.

Keverje össze egy tálban a máz hozzávalóit: a tojásfehérjét a mandulaliszttel és a cukorral. Ha megkelt a tészta, kenje be a mázzal, szórja meg a mandulapehellyel és a gyöngycukorral, azután melegítse elő a sütőt 190 fokra, és süsse a desszertet 15 percig. Vegye le a hőfokot 175-re, majd süsse további 20 percig. Tálalja frissen, vékony szeletekre vágva.

Forrás: Shutterstock

Colomba Pasquale fagylalt

Hozzávalók:

  • 10 dkg Colomba Pasquale sütemény
  • 20 dkg tojássárgája – körülbelül 12 db
  • 225 ml tej
  • 275 ml tejszín
  • 5 dkg cukor

A tetejére:

  • 1.5 dkg sózott pörkölt mandula
  • 0,6 dkg csokoládépehely
  • 0,2 dkg kávépor

Elkészítés:

Forralja fel a tejet és a tejszínt, utána verje fel a tojássárgáját a cukorral. Adja hozzá a tejet a tojáshoz, és folyamatos keverés mellett főzze, amíg a hőmérséklete eléri a 90 °C-ot. Morzsolja bele a Colomba süteményt, keverje el teljesen, majd tegye fagylaltkészítőbe, és készítse el a fagylaltot. Keverje össze a csokoládépelyhet a kávéporral, szórja meg vele a tetejét, végül oszlassa el rajta a mandulát is.