Azt gondoljuk, hogyha az italozásra ráeszünk egy kevés húsvéti sonkát és kenyeret, hamarabb felszívódik az alkohol? Tévedünk! Az étel, így a zsír sem közömbösíti az alkoholt. Tévhit az is, hogy a fröccs rendben van, ha vezetünk, mert „kevésbé hat". A leheletünket elfedhetjük ugyan jó erős mentolos cukorkával, de attól a vérünkben ugyanúgy kering az alkohol, és a szonda is kimutatja. A kávé sem megoldás: az igaz, hogy az ital okozta tompultság csökken, és éberebbek leszünk, de egy jó fekete nem segíti a lebontást – arra valóban csak a májunkban szorgosan dolgozó enzimek képesek.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy az alkoholt sem egyforma ütemben bontja le a szervezetünk. Sok tényező hat a lebontási folyamatra, ilyen:az életkor, a testzsírtartalom, az elfogyasztott ételek mennyisége és zsírtartalma – vagy éppen az, hogy éhgyomorra ittuk-e –, a beszedett gyógyszerek fajtája és mennyisége, illetve az is, hogy az adott alkoholmennyiséget mennyi idő alatt fogyasztottuk el.

Tehát a következő lebontási adatok csak hozzávetőlegesek, és egy egészséges májjal rendelkező, egészséges felnőttre vonatkoznak. Íme, a leggyakrabban fogyasztott italok, azok mennyisége, illetve hogy körülbelül mikorra bontja le a szervezet:

  • 1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc
  • 1 pohár (3 dl) 4%-os sör: 50 perc
  • 1 feles 50 %-os tömény (pálinka): 2 óra
  • 2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc

Számítgatások helyett használhatunk alkoholkalkulátort, ami megmutatja, hogy a megivott alkohol mennyisége körülbelül mikorra ürül ki a szervezetből.

De a legjobb, ha aznap, amikor volán mögé ülünk, egyáltalán nem iszunk. Legalábbis vezetés előtt semmiképp. Magyarországon zéró tolerancia van, azaz kizárólag 0%-os véralkoholszinttel lehet vezetni!

Ha önnek, vagy környezetében bárkinek alkoholproblémái vannak, tájékozódjon a lenti szervezetek honlapján, vagy hívja az alábbi számok valamelyikét:

Egészséges Magyarországért Központ, Alkohol segélyvonal, Tel.: 06 1 393 51 72

Anonim Alkoholisták, Tel.: 06 1 251 00 51 (hétköznap 15-18 óráig)

Addictus, Tel.: 06 1 238 9563