Fogyjon a virágízű csodagyümölccsel!

licsi
Vágólapra másolva!
Sokunknak már akkor elmegy a kedve a diétától, amikor meghallja a szót. A fejünkben felvillan a saláták, a koplalás, illetve süteménymentes hónapok képe, és inkább lemondunk az álomalakról. Pedig lehet egyszerre egészségesen és finoman étkezni úgy, hogy közben nem éhezünk. Csak a megfelelő alapanyagokat kell kiválasztanunk. Vegyük például a virágízű csodagyümölcsöt, amely édes, számos jótékony tulajdonsága van, és még a fogyásban is segít. 
Vágólapra másolva!

A licsi, vagyis a litchi chinensis, egy trópusi és szubtrópusi gyümölcs, amely Kínában őshonos. Puha, fehér vagy rózsaszín húsú, édes virágízű, körülbelül 2 cm-es átmérőjű, bőre rózsaszínes-vöröses, könnyen eltávolítható. Kínában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették, azóta pedig számos más kontinenst és országot is meghódított.

A licsi kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás Forrás: Shutterstock

A benne lévő tápanyagoknak és szerves vegyületeknek köszönhetően több országban használják egészségügyi és gyógyászati célokra: javítja az emésztést, segíti a fogyást, a rák megelőzését, a tápanyagok felszívódását, erősíti a csontokat, és csökkenti a vérnyomást.

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás: C- és B6-vitamint, rezet, káliumot, foszfort, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Emellett étkezési rostok, fehérjék és polifenol vegyületek találhatók még benne.

Az étkezési rostok segítik az emésztést, a tápanyagok hatékony felszívódását, és csökkentik a székrekedést. A polifenol vegyületek hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökökkel szemben; az oligonol polifenol pedig vírusellenes.

Nátriumtartalma alacsony, ám gazdag káliumforrás, tehát segít fenntartani a szervezet folyadékegyensúlyát. Ez nemcsak az anyagcsere-funkciókra, hanem a magas vérnyomásra is pozitív hatással van.

A szárított licsinek magasabb a káliumtartalma, mint a frissnek.

A másik ásványi anyag, amely jelentős mennyiségben található meg benne, a réz; javítja a vérkeringést és növeli a sejtek oxigénellátását. Ám a licsiben sok a cukor is, ezért a cukorbetegeknek visszafogottan kell bánniuk vele.

Ha licsit veszünk, egy héten belül mindenképp használjuk fel, mert hamar elveszti az ízét. Fogyaszthatjuk nyersen, befőttként, párolva vagy szárítva; emellett saláták, desszertek, sütemények kiváló alapanyaga. Jégkrém, gyümölcslé, bor vagy zselé is készülhet belőle, sőt még a főétkezéseket is kiegészíti.

Próbálja ki! Készítsen licsis csirkét!

Forrás: Eat Smarter

Licsis csirke

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 450 g csirkemell
  • 1 csésze narancslé
  • 4 teáskanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 teáskanál szárított rozmaringlevél
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • ¼ csésze száraz fehérbor
  • só, bors
  • 15 friss licsi, hámozva, apróra vágva

Elkészítés:

Melegítse fel az olajat egy serpenyőben, adja hozzá a csirkét, pirítsa amíg mindkét oldala aranybarna lesz, utána tegye félre. Öntse a narancslevet, a cukrot, a fokhagymát és a rozmaringot a serpenyőbe; keverje össze a bort a kukoricakeményítővel, utána azt is öntse hozzá. Főzze folyamatos keverés mellett, sózza, borsozza, végül adja hozzá a licsiket is. Főzze még néhány percig, időnként keverje meg, és tálalja a megpirított csirkével.