Egy fővárosi, elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszereket forgalmazó cég raktárhelyiségeiben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a helyszínen több mint 4700 kg terméket vontak ki a forgalomból, amelyek között jelentős mennyiségben voltak lejárt, illetve jogellenesen meghosszabbított lejáratú, hamisított élelmiszerek.

2018 márciusában egy fővárosi élelmiszer-forgalmazó vállalkozás raktárhelyiségeiben tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei. A vállalkozás elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszerek forgalmazásával foglalkozott.

Számos élelmiszer eredeti minőségmegőrzési idejét hosszabbították meg a termékek magyar nyelvű címkéjénForrás: Nébih

A raktárhelyiségekben az ellenőrök jelentős mennyiségű lejárt élelmiszert találtak. Emellett azt tapasztalták, hogy számos áru eredeti – az ellenőrzés időpontjában már lejárt – minőségmegőrzési idejét meghosszabbították a magyar nyelvű címkén.

A termékek között akadt olyan is, amelynek eredeti minőségmegőrzési idejét eltávolították, így a magyar nyelvű címkén feltüntetett lejárati dátum nem volt ellenőrizhető.

Az élelmiszer-vállalkozás a termékek eredetét igazoló, a nyomon követhetőséget biztosító dokumentációval sem rendelkezett. A szakemberek az eljárás során

142 tételt, összesen 4766,698 kg élelmiszert

vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.