Kíváncsi, mit ajándékozott Kate Middleton a királynőnek az első együtt töltött karácsony alkalmával? És arra, hogy mi a hercegné kedvenc desszertje? Esetleg, hogyan kerül pezsgő és panna cotta egy kórházi menüre? Ismerje meg Kate kedvenc finomságának receptjét, illetve, hogy mire képes a Middleton család csatnija.

Kate Middleton kedvenc desszertje a karamellás puding, ami egyáltalán nem a magyar értelemben vett pudingot jelenti. Ez egy ínycsiklandóan puha sütemény, amelyet datolyával és melasszal ízesítenek, karamellás sziruppal, tejszínhabbal és vaníliafagylalttal tálalnak.

Forrás: Oprah

Ám Kate nemcsak a karamellás pudingért van oda; amikor hét hónapos terhes volt George herceggel, imádta a házi zöldséges ételeket, például a fűszeres, pikáns curryt.

Kate egyébként csak ritkán eszik húst, és úgy tűnik, a curry az egyik kedvenc fogása: indiai útjuk során Raghu Deora, indiai szakács, kebabból és lencséből készült curryjének is sikerült levenni a lábáról a hercegnét.

Forrás: 2016 Rex Features

Persze Katalinnak nemcsak az ételek, hanem az ajándékozás tekintetében is jó ízlése van. Amikor első karácsonyát töltötte a brit királyi családdal, elhatározta, hogy a

nagymamája csatnijával 

ajándékozza meg a királynőt. Kezdetben aggódott, ám végül a recept sikert aratott.

A csatni az indiai konyha fűszeres mártása;

különböző zöldségekből, gyümölcsökből, illetve azok kombinációjából készítik, általában erősen fűszerezik, a húsok kellemes kiegészítője.

Próbálja ki ön is, mire képes a Middleton család házi csatnija! Recept lejjebb!

Forrás: Ana Klemencic Cabuk

Pezsgő és panna cotta a kórházban

Azt már megtudtuk, hogy a hercegnő ízlése minden tekintetben kiváló, így nem meglepő, hogy egy olyan kórházban adott életet harmadik gyermekének, amely ötcsillagos hotel szintű szolgáltatást nyújt. 

Noha a hercegné már a szülés után 6 órával hazatért a családjához, így nem tudta kiélvezni a magas színvonalú ellátást, addig Ana Klemencic Cabuk, a 36 éves anyuka igen. Ő is a paddingtoni St. Mary kórház Lido szárnyában szülte meg kislányát, és összesen 6 napot töltött ott.

A szoba hatalmas volt, benne egy szép, nagy ágy; a fürdőszoba szintén óriási, külön zuhanyzóval. Volt műholdas tévé, wifi, és mindenről gondoskodtak, amire a babának szüksége volt. Sőt, minden reggel különböző magazinokkal érkeztek az ápolók, amelyek közül kiválaszthattam, melyik érdekel

– emlékezett vissza Ana.

A vacsora lasagne és panna cotta desszert volt. Ez utóbbi a kedvencem, ezért dupla adagot kértem.

Ana kislánya légzési nehézségekkel küzdött, ezért antibiotikumokra volt szüksége. Emiatt döntött úgy a pár, hogy tovább maradnak a kórházban. A szobában volt egy kanapéágy is a férj számára, aki szintén kivehette a részét a kulináris élvezetekből.

A különleges ellátás azonban nem volt ingyen: a pár összesen 10 000 fontot, vagyis körülbelül 3,5 millió forintot fizetett. Mi minden járt ezért az árért? Érzéstelenítés, a szülés lebonyolítása, pótágyazható egyágyas szoba, saját fürdő különböző tisztálkodó szerekkel, á la carte reggeli, ebéd és vacsora, na meg persze az elmaradhatatlan ötórai tea. Ám ez még semmi, hiszen az anyuka akár pezsgőt is rendelhetett volna, ha arra vágyik.

Forrás: Pinterest

A Middleton család csatnija

Hozzávalók:

  • 1,8 kg cukkini, apróra vágva
  • 4 közepes hagyma, apróra vágva
  • 3 alma, apróra vágva
  • 225 g mazsola
  • 225 g magnélküli datolya, apróra vágva
  • 600 ml malátaecet
  • 900 g barna cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál pácfűszer, muszlinba téve

Elkészítés:

Tegye a hozzávalókat egy edénybe, és kezdje el főzni. Amint elkezd rotyogni, csökkentse a hőt, és folyamatos keverés mellett főzze további 1,5-2 órán át, vagy amíg besűrűsödik. Vegye le a tűzről, hűtse ki, vegye ki belőle a muszlint, és kanalazza a csatnit befőttesüvegekbe.

Ne töltse teljesen tele, legalább 1 centimétert hagyjon a tetején. Hűvös helyen egy évig is eláll, felbontás után egy hónapon belül fogyassza el.

Karamellás puding datolyával

Hozzávalók a süteményhez:

  • 226 g datolya, apróra vágva
  • 1 és ¼ csésze forrásban lévő víz
  • ½ csésze vaj, lágyítva
  • 1 csésze barna cukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál fekete melasz
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 2 csésze liszt
  • 1 evőkanál Lyle's Golden juharszirup
  • 1 evőkanál szódabikarbóna


Hozzávalók a karamellás öntethez:

  • ½ pohár cukor
  • 7 evőkanál vaj
  • 1,7 dl zsíros tejszín

A sütemény elkészítése:

Áztassa forró vízbe a datolyát, fedje le, és tegye félre. Melegítse elő a sütőt 190 fokra, töltsön meg egy grillráccsal ellátott tepsit körülbelül 16 ml vízzel, és tegye a sütőbe. Vajazzon ki egy 23x23 centiméteres tepsit, utána hintse meg liszttel.

Keverje össze a 3 és ½ evőkanál vajat a cukorral egy botmixerrel; egyenként adja hozzá a tojásokat, utána a melaszt, a juharszirupot, a vaníliát és fokozatosan a lisztet is. A konyhai robotgép segítségével pürésítse a megpuhult datolyákat, utána keverje hozzá a szódabikarbónát, és öntse az egészet a lisztes keverékhez. Dolgozza össze, öntse az előkészített tepsibe, és süsse 35 percig.

Az öntet elkészítése:

Olvassza meg a vajat és a cukrot közepes lángon. Lassan adja hozzá a tejszínt, és főzze a keveréket, míg besűrűsödik. Vágja a süteményt négyzet alakú darabokra, tálalja karamellás öntettel, tejszínhabbal és vaníliafagylalttal.