Megkívánt valami édeset? A gyerekek desszertért sírnak? Netán vendégeket vár a hét utolsó napján? Bármiről legyen is szó, számunkra is ismerős a helyzet, és az ebből adódó örökös kérdés is: milyen süteményt süssek? Sokan vagyunk így ezzel, ám a legtöbbünknek még nincs olyan jól bevált receptje, amely egyszerű, és egy szempillantás alatt elkészül. Szerencsére a cukormázas sütikockák pontosan ilyenek, úgyhogy nem kell tovább keresgélnie.

Forrás: Food Network

Cukormázas sütikockák Anna Olsontól

Hozzávalók a süteményhez:

  • ½ bögre* szobahőmérsékletű sózatlan vaj
  • ¾ bögre kristálycukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 és ¼ bögre liszt
  • 1 teáskanál borkő
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • ½ bögre színes cukorgyöngy

*1 bögre = 2,5 dl

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • ½ bögre szobahőmérsékletű sózatlan vaj
  • 3 és ¼ bögre porcukor, átszitálva
  • ¼ bögre 12%-os tejszín
  • 1 és ½ teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • színes cukorgyöngy a díszítéshez

A sütemény elkészítése:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra, vajazzon ki egy 23 x 33 centiméteres tepsit, és bélelje ki sütőpapírral.

Egy edényben keverje össze a vajat és a cukrot, majd üsse hozzá a tojást. Egy másik tálba szitálja le a lisztet, a borkövet, a sütőport és a sót; adja hozzá a vajas keverékhez, és dolgozza jól össze. Durva, morzsás állagú keveréket kap majd, tehát nem fog teljesen összeállni.

Szórja bele a cukorgyöngyöt, keverje el, majd nyomkodja bele az egészet a tepsibe. Süsse körülbelül 20 percig. Mielőtt rákenné a cukormázat, hagyja kihűlni.

A cukormáz elkészítése:

Egy kézi habverővel keverje simára a vajat, és először csak a porcukor felét adja hozzá. Dolgozza jól össze, majd öntse bele a tejszínt és a vaníliát. Szórja bele a maradék porcukrot, és nagyobb sebességre kapcsolva verje habosra a mázat.

Ha kihűlt a sütemény, kenje rá a tetejére, szórja meg cukorgyönggyel, és tálalja kockára vágva.