Roskadozik a cseresznyefa a kertben, nem győzzük enni az apró, piros gyümölcsöt. Ám nem elég a saját termés, a szomszédnál is annyi van, hogy inkább áthozza hozzánk mondván: majd megeszik a gyerekek. Így dupla adag cseresznye hever a kamrában tálakba vagy rekeszekbe pakolva, mi pedig tanácstalanul vakarjuk a fejünket, hogy mit csináljunk belőle. A lekvár és a szörp tiszta sor, az jut először az eszünkbe, hiszen elsősorban nagyban gondolkodunk, de készülhet akár smoothie, leves, torta vagy lepény is a gyümölcsből. Próbálja ki a leggyorsabb lepényreceptet, és ne hagyjon kárba veszni egyetlen szem cseresznyét se!

Cseresznyés gyümölcslepény
Hozzávalók a tésztához:
- 120 g sózatlan vaj
- 95 g porcukor
- 1 citrom vagy lime reszelt héja
- 1 tojás
- 35 g mandulaliszt
- 240 g liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 225 g krémsajt
- 35 g cukor
- 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
- 240 ml tejszín
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Egy robotgéppel keverje össze a citrom- vagy limehéjat, a vajat és a cukrot, amíg krémes lesz. Folyamatos keverés mellett adja hozzá a tojást, végül a mandulalisztet és a lisztet.
Ha elkészült a tészta, tegye folpack közé, és nyújtsa ki; valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a 35x13 centiméteres piteforma. Tegye a formába, igazítsa bele, végül vágja le a felesleget – ami túllóg a szélén.
Vágjon méretre egy darab sütőpapírt, tegye bele, utána néhány súlyt is, hogy a tészta megtartsa a formáját sütés közben. Süsse 13 percig, azután vegye ki a súlyt, és süsse további 3 percig. Közben magozza ki a cseresznyét, és készítse el a tölteléket.
Keverje össze a krémsajtot a cukorral, majd adja hozzá a vaníliát és a tejszín felét. Dolgozza jól össze, azután öntse hozzá a maradék tejszínt. Töltse meg a krémmel a lepényt, rakja a tetejére a cseresznyét, és kenje meg egy kis cseresznyelekvárral.