A gyümölcs hat névvel: egres, piszke vagy köszméte?

egres, piszke
Vágólapra másolva!
Mindegy, hogy a köszméte, a piszke, a biszke, a pöszméte, a brüszke vagy az egres név szerepel a szótárunkban, ugyanarról a növényről van szó. A május végén, illetve június elején beérő fanyar gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kiváló lekvár-, szörp-, illetve szószalapanyag, de akár pite is készülhet belőle. Próbálja ki a következő receptet, és ne hagyja kárba veszni a bogyókban rejlő tápanyagokat!
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Egreses-vaníliás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 225 g liszt
  • 100 g vaj, apróra vágva
  • egy csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 200 ml tejszín
  • 85 g cukor
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 300 g egres

A tészta elkészítése:
Szitálja le a lisztet egy nagy tálba; öntse hozzá a vajat, és morzsolja el a liszttel. Adja hozzá a csipet sót, azután 2-3 evőkanál vizet. Keverje, majd gyúrja össze.

Nyújtsa ki, és tegye egy piteformába úgy, hogy egy kicsit túllógjon a szélén. Vágja le a felesleget – ami túllóg –, tegyen rá egy méretre vágott sütőpapírt, arra a sütőbabot, és süsse 180 fokon 10 percig.

Távolítsa el a papírt a nehezékkel együtt, és süsse további 10 percig.

A krém elkészítése:
Egy konyhai robotgép segítségével verje fel a tojásokat, keverje hozzá a tejszínt, a cukrot, a vaníliát, végül dolgozza jól össze.

Ha kihűlt a pite, szórja bele az egreseket, azután öntse rá a vaníliás krémet. Süsse 35-40 percig.