Tudja, melyik Magyarország legjobb pezsgője?

2018.06.01. 09:36

Idén közel tizenhétezer nevezés érkezett a legnagyobb borversenyként ismert Decanter World Wine Awards 2018-ra. A Kreinbacher Birtok tradicionális pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, így kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott.

A DWWA az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés: idén 61 országból, összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek. A versenyen először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák a tételeket. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda.

A Kreinbacher Birtok platinaérmes pezsgője, a Prestige BrutForrás: Barbay Csaba - Flashback

A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra: a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

A Kreinbacher Prestige Brut 97 ponttal jutott a második fordulóba, ahol platinával díjazták.

A tavalyi siker és az akkori meglepően erős 95 pontos eredmény után a somlói birtoknak másodjára is sikerült az aranyéremesekhez képest szintet lépnie, ezúttal még magasabb pontszámmal. Ráadásként a

Kreinbacher Brut Classic pezsgőjével egy ezüstöt is elhozott.

Legkiválóbb tételük, a Prestige Brut, tradicionális módon, palackos erjesztéssel és érleléssel készül. A fő szőlőfajta a furmint, amelyet a chardonnay egészít ki. A házasítást minimum 24 hónapig érlelik seprőn. A DWWA csodás, komplex illatát, remek intenzitását és kifinomultságát emelte ki jellemzésében.

A hihetetlen magas pontszám mögött elkötelezett csapatmunka áll. Az újabb platina és az ezüst fontos megerősítés számunkra, hogy érdemes nemzetközi mezőnyben és szakértők előtt megmutatni, hol tartunk most és milyen célt tűztünk ki magunk elé.

– mondta Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.

Ebben az eredményben ugyanúgy benne van a furmint és chardonnay összhangja, ahogy a somlói termőhely és eddigi tapasztalataink a tradicionális pezsgőkészítésben.

Platinaéremmel jutalmazták továbbá a Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád késői szüret borát, a Sauska Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013-as évjáratát és a Figula Köves tételt 2016-ból. Tokajban négy aranyérem született, a somlói borvidékről a Tornai Pincészet Top Selection Grófi Juhfark 2016-os évjárata ezüsttel, a Kreinbacher Juhfark Selection 2015 bronzéremmel szerepel a díjazottak között.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: