Későn fogott bele a diétába?

csicseriborsó
Vágólapra másolva!
Már javában tombol a nyár, ám ön csak most fogott bele a diétába? Semmi gond, hiszen a megfelelő alapanyagok kiválasztásával garantáltan sikeres lesz. Gondoljon csak az arab világ kedvenc hüvelyesére, a csicseriborsóra, amely tökéletesen megállja a helyét bármelyik diétában. Sőt, valójában egy igazi csodaalapanyag.
Vágólapra másolva!

Marokkóban, Indiában és Dél-Amerikában a csicseriborsó közkedvelt élelmiszernek számít, ám hazánkban már kevésbé elterjedt. Érdemes hát ellesni néhány dolgot az arab világból, hiszen az említett babfélének számos jótékony hatása van.

Forrás: Shutterstock

Mint minden hüvelyes, úgy a csicseriborsó is összetett szénhidrát, tehát a szervezet lassan emészti meg, és sokáig biztosít energiát. Még a nagyon szigorú diéták is szükségessé teszik a napi legalább 25 gramm szénhidrátot, amelyet például egy tál egészséges csicseriborsó-saláta fedez is.

Magas fehérje és rosttartalma miatt különösen a vegánok számára kötelező táplálék.

Sőt, még lisztet is szoktak belőle készíteni, amely meg a gluténmentes étrendben állja meg a helyét.

Mivel a legmagasabb rosttartalmú alapanyagok közé tartozik, javítja az emésztést: eltávolítja a bélfalakon lerakódott salakanyagokat. Emellett

csökkenti a magas vérnyomást

és az egészségtelen koleszterinszintet, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Továbbá karotinban, vasban, cinkben B1-, B6- és E-vitaminban gazdag. Magas triptofántartalma miatt pedig segíthet a fáradt, kimerült hétköznapokon.

A humuszon túl

Ha meghalljuk a csicseriborsó szót, a legtöbbünknek a humusz jut róla eszébe. Ám a babféle ennél sokkal több lehetőséget tartogat számunkra.

Az arabok például köretként, kuszkuszhoz keverve és önmagában is fogyasztják.

Emellett készülhet belőle leves, saláta és ragu is. Íze édeskés, a dióra hasonlít, így jól passzol hozzá a gyömbér, a koriander vagy a római kömény is.

Készítsen marokkói csicseriborsó-levest!

Forrás: Clean Eating Magazine

Marokkói csicseriborsó-leves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 piros csili, apróra vágva
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál Ras El Hanout-fűszerkeverék
  • ¼ teáskanál fahéj
  • 200 g piros paprika, pirítva
  • 800 g paradicsom, apróra vágva
  • 400 ml húslevesalaplé
  • 400g csicseriborsó
  • 2 darab marokkói sós citrom
  • 1 teáskanál méz
  • 50g kuszkusz

Elkészítés:

Pirítsa meg a hagymát és a fokhagymát az olívaolajon. Adja hozzá a csilit, a gyömbért, a köményt, a Ras El Hanout-fűszerkeveréket és a fahéjat. Főzze 1 percig.

Adja hozzá a pirított paprikát, a paradicsomot és a húslevesalaplevet. Forralja fel, majd tegye rá a fedőt, és főzze 10 percig.

Vegye le a tűzről, azután egy botmixer segítségével keverje össze, míg krémes állagú lesz. Ha túl sűrű, öntsön hozzá még egy kis vizet, majd rottyantsa össze.

Adja hozzá a csicseriborsót, a citromot és a mézet; hagyja főni még néhány percig. Tálalja kuszkusszal.