Aiolival a görögöknél, franciáknál és a spanyoloknál is gyakran találkozhatunk. Spanyol és provence-i fokhagymaszósznak is szokták hívni; egyik nemzet sem enged abból, hogy az aioli tőlük származik.
Eredetileg olívaolajból és fokhagymából
készül, ám manapság gyakran adnak hozzá tojást is. Így sűrűbb és krémesebb lesz a mártás. Valakinek jobban is ízlik így, úgyhogy érdemes mindkét verziót kipróbálni, hogy kiválaszhassuk a mi szánk ízének megfelelőt.
Manapság az aioli közelebb áll a fokhagymás majonézhez, mint a tradicionális recepthez:
tojást és citromlevet is tartalmaz.
Egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a különböző fűszerekkel – például sáfránnyal vagy csilivel – ízesített majonézt is aiolinak hívják.
Ám azok, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, nagyon szigorúak ezen a téren:
szerintük az igazi aioliba csak fokhagyma való, más fűszerről szó sem lehet. Hiszen a neve is ezt mutatja: fokhagyma és olaj a jelentése katalán és provence-i nyelven.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Törje össze az apróra vágott fokhagymát a mozsárban. Lassan, cseppenként adja hozzá az olívaolajat, közben törje tovább a fokhagymát.
Folytassa, amíg elfogy az olaj, és krémes állagú mártogatóst kap. Sózza meg ízlés szerint, azután keverje össze.
Felhasználás előtt tegye hűtőbe egy órára. Fogyassza márogatósként húsételek, sült krumpli vagy zöldségek mellé.