Tudja, mi az aioli?

aioli
Vágólapra másolva!
Az aioli egy különleges mártogatós, a mediterrán konyha része. Ez a recept egyike azoknak, amelyet érdemes ellesni más nemzetektől, hiszen ha az ember megismeri, többé garantáltan nem gondol másra. Főleg, ha húsétel kerül az asztalára. 
Vágólapra másolva!

Aiolival a görögöknél, franciáknál és a spanyoloknál is gyakran találkozhatunk. Spanyol és provence-i fokhagymaszósznak is szokták hívni; egyik nemzet sem enged abból, hogy az aioli tőlük származik.

Eredetileg olívaolajból és fokhagymából

készül, ám manapság gyakran adnak hozzá tojást is. Így sűrűbb és krémesebb lesz a mártás. Valakinek jobban is ízlik így, úgyhogy érdemes mindkét verziót kipróbálni, hogy kiválaszhassuk a mi szánk ízének megfelelőt.

Forrás: Shutterstock

Manapság az aioli közelebb áll a fokhagymás majonézhez, mint a tradicionális recepthez:

tojást és citromlevet is tartalmaz.

Egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a különböző fűszerekkel – például sáfránnyal vagy csilivel – ízesített majonézt is aiolinak hívják.

Ám azok, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, nagyon szigorúak ezen a téren:

szerintük az igazi aioliba csak fokhagyma való, más fűszerről szó sem lehet. Hiszen a neve is ezt mutatja: fokhagyma és olaj a jelentése katalán és provence-i nyelven.

Aioli

Hozzávalók:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • mozsár

Elkészítés:

Törje össze az apróra vágott fokhagymát a mozsárban. Lassan, cseppenként adja hozzá az olívaolajat, közben törje tovább a fokhagymát.

Folytassa, amíg elfogy az olaj, és krémes állagú mártogatóst kap. Sózza meg ízlés szerint, azután keverje össze.

Felhasználás előtt tegye hűtőbe egy órára. Fogyassza márogatósként húsételek, sült krumpli vagy zöldségek mellé.