Ez lett Magyarország legjobb pálinkája

2018.06.29. 09:52

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-verseny eredményeit csütörtökön hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács: 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést osztottak ki. Sőt, kiválasztották a legeredményesebb pálinkafőzdét is.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-verseny díjait június 28-án adták át az Országház Felsőházi termében. A versenyre idén 48 pálinkaház 309 tétellel nevezett, amelyből 25 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat.

Kattintson a képre, és nézze meg a díjátadó legfontosabb pillanatait!

Íme Magyarország legjobb pálinkájaFotó: Polyák Attila - Origo

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. 

A legjobb pálinka díját a Brill Pálinkaház Jázminszőlő-pálinkája nyerte el.

Magyarország legjobb 10 000 palack feletti pálinkája pedig a Bolyhos Ágyas szilvapálinka.

Illatában a kellemesen muskotályos, zöldfűszeres, virágos és rózsaolajos jegyek egymást szépen kiegészítve bájosságot kölcsönöznek neki. Ízében is nagyon telt, kirobbanóan virágos és fűszeres jegyek uralkodnak, gyümölcsös frissességgel, kis magolajossággal kiegészülve

– jellemezte a győztes jázmin szőlőpálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Mihályi László.

A tavaszi virágos rét és egy érett szőlőfürt emlékeit juttatja eszünkbe. A szájat teljesen betölti, harmonikus, hosszan távozó és igazán komplex termék.

A Brill Pálinkaház már harmadszor nyerte el az év legjobb pálinkája díjat – 2011-ben egy Irsai Olivér szőlő-, 2013-ban pedig egy birskörte pálinkával érdemelték ki a rangos elismerést.

A Jázmin szőlő a Pécsi Kutató Intézet új nemesítése, amellyel 2016-ban kezdtünk foglalkozni, kísérleti jelleggel. Tolna megyei – borvidéki – pálinkafőzdeként kötelességünk a legjobb szőlő alapú párlatok minél gazdagabb kínálatát felmutatni, ezért ezt a fajtát sem hagyhattuk figyelmen kívül

– mondta el Krizl Edit, a Brill Pálinkaház egyik tulajdonosa.

Az eredmény önmagáért beszél, ezért biztosak vagyunk benne, hogy mint borban, mint pálinkában nagy jövő áll a jázmin szőlő előtt.

A tanács hagyományosan idén is életműdíjjal jutalmazta a pálinkaszakma három olyan szereplőjét, aki munkásságával hozzájárult a szakma felemelkedéséhez és sikereihez.

Idén Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet (Prekop Pálinkafőzde), Bolyhos László (Bolyhos Pálinka) és Békési Zoltán (Békési Pálinkafőzde) érdemelte ki ezt a kitüntetést.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: