Jó pizzát sütni nem egyszerű dolog. Ha túl száraz, vastag vagy ízetlen a tészta, esetleg a szósz, akkor keresztet vethetünk rá. Persze még így is elfogyaszthatjuk, viszont egyáltalán nem fog jólesni. Főleg, ha kezdő szakácsként kudarcként éljük meg a sikertelen próbálkozást. Pedig, ahogy mondani szokás: ismétlés a tudás anyja. Az is lehet, hogy számos pizzareceptet kipróbált már, viszont egyik sem nyerte el a tetszését. Ezért megfogadta, hogy soha többé nem süt pizzát. Mi mégis azt mondjuk: ne adja fel a kísérletezést, hiszen az is lehet, hogy ez a recept lesz az aranyérmes!

Mielőtt nekifogna, pontosan mérje ki a hozzávalókat. A szardella egyedivé teszi a szószt, ám ha nem szereti az ízét, kihagyhatja. A legjobb lager sör, amit használhat a Budweiser vagy a Stella Artois. A szószt legfeljebb egy hétig tárolja hűtőben, vagy egy hónapig lefagyasztva.
A legfinomabb pizza
Hozzávalók a tésztához:
- 205 g kenyérliszt
- 85 g búzaliszt
- 2 teáskanál instant élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 150 ml meleg víz (115 fokos)
- 60 ml lager sör
- 2 teáskanál fehér ecet
- 1 és ½ teáskanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál só
- növényi olaj spray
- liszt
Hozzávalók a szószhoz:
- 795 g egész, hámozott paradicsom
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 szardellafilé (opcionális)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1/2 teáskanál cukor
- egy csipet bors
- egy csipet pirospaprika-pehely
Hozzávalók a feltéthez:
- 28 g parmezán sajt, reszelve
- 170 g mozzarella, apróra vágva
Elkészítés:
Tegye a sütőrácsot a fűtőbetéttől körülbelül 10-12 centiméter távolságra, azután melegítse elő a sütőt 260 fokra.
A tészta elkészítéséhez egy konyhai robotgép segítségével keverje össze a kenyérlisztet, a búzalisztet, az élesztőt és a cukrot. Folyamatos keverés közben lassan öntse hozzá a meleg vizet, a lagert, az ecetet és az olajat. Folytassa a keverést, amíg a tészta összeáll, azután tegye félre 10 percre.
Ha letelt az idő, sózza meg, és keverje tovább a robotgéppel, amíg elválik az edény falától. Lisztezze be a munkafelületet, és gyúrja a tésztát körülbelül 15 másodpercig.
Ossza két egyenlő darabra, és gyúrja golyóvá. Fújjon olajspray-vel két 28 centiméter átmérőjű kört 1-1 sütőpapírra, tegye rá a tésztát, végül nyújtsa ki. Azután hagyja állni szobahőmérsékleten 20 percig.
Közben készítse el a szószt: tegye az összetevőket egy aprítógépbe, és dolgozza jól össze.
Amint letelt az idő, tegye a tésztát sütőpapírral együtt a sütőrácsra, és süsse 10 percig. Utána húzza le róla a sütőpapírt, majd szórja meg liszttel; oszlassa el egyenletesen a felületén. Tegye egy pizzalapátra – ha nincs, egy fejjel lefelé fordított sütő is megteszi.
Kenje meg szósszal, szórja meg parmezán, azután mozzarellasajttal. Süsse további 8-12 percig. Szeletelés előtt hagyja 5 percig hűlni.