Friss fűszernövényeket már nemcsak konyhakertben lehet nevelni, hanem akár kis cserepekben az erkélyen vagy az ablakpárkányon. Noha gondoskodást igényelnek, érdemes foglalkozni velük, hiszen aromásabb ízt kölcsönöznek az ételeinknek, mint a szárított, előre csomagolt változatuk. Már csak azt kell megtanulnia, hogyan párosítsa őket a különböző fogásokhoz.

A fűszernövényeket két csoportra lehet osztani: az egyik a fás szárúak köre, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, a másik pedig azon fűszernövényeké, amelyek szára jóval lágyabb, mint a bazsalikom, a koriander és a petrezselyem.

A fás szárú fajták íze túl erős ahhoz, hogy nyersen fogyasszuk, ezért elsősorban főzéshez használja őket. A másik csoport tagjainak nincs olyan erős aromája, ezért nyersen – például salátákban – is bátran fogyaszthatja. Amennyiben főzés során is felhasználná, mindig az utolsó pillanatban adja hozzá az ételhez, mert hamar elvesztik ízüket.

A friss fűszernövények izgalmassá teszik az ételeket,

ráadásul teljesen biztosak lehetünk abban, hogy például valóban igazi bazsalikom vagy kakukkfű kerül a fogásba.

Kezdő szakácsként azonban felmerülhet egy nagyon fontos kérdés ezek használatát illetően: melyik ételhez milyen fűszer illik?

Forrás: Shutterstock

Térkép fűszerországhoz

A bazsalikom központi helyet foglal el az olasz konyhában. Levelei kerekdedek, íze édes és zamatos.

Jó barátok a paradicsommal, a mozzarellával, a fokhagymával, a padlizsánnal, az articsókával, a balzsamecettel, a tenger gyümölcseivel és még a szamócával is.

Próbálja ki spagettivel, pizzával, mediterrán levesekkel vagy paradicsomos bruschettával. Elsősorban frissen érdemes hozzáadni az ételekhez, ha azonban levest készít, a főzés utolsó perceiben tegye bele; így megőrzi zamatát.

A metélőhagymát a francia konyhában

használják előszeretettel, tökéletesen kiegészíti a sós ételeket. A legjobb, ha burgonyával, tojással és sajttal párosítja. Készítsen például krumplisalátát, vagy adja hozzá a reggeli tojáshoz!

Az oregánónak kesernyés ízű a szára, ezért csak a leveleket használja fel! Erős íze nagyon jól illik a vörös húsokhoz, például egy tál húsgombóchoz. Az oregánó kistestvére a majoranna, hiszen sokan összetévesztik a kettőt. Leginkább az észak-európai konyhákban használják, és nagyszerű párost alkot a céklával, a sárgarépával, a sertéshússal és a sült hallal. Adja hozzá a kecskesajttal készült salátákhoz, vagy a lédús paradicsommal és fokhagymával készített tésztákhoz!

A petrezselymet elsősorban a gazdag ízvilágú ételekhez ajánlják, mint a sült bárány, marhahús vagy roston sült hal.

Ám még a bulgur vagy a kuszkusz is jobban esik egy kis petrezselyemmel feldobva.

Forrás: AFP/DPA

A mentának számos fajtája létezik; a leggyakrabban használt a borsmenta és a fodormenta. Jól illik a gyümölcsökhöz, például friss gyümölcssalátához vagy grillezett ananászhoz. Ám akkor se feledkezzen meg róla, ha mojitót, házi málnaturmixot, limonádét vagy salátát készít.

A rozmaring és a kakukkfű leveleit általában lehúzzák a fás száráról, és úgy használják fel. Kiválóan alkalmas a levesek és pörköltek ízesítésére. A rozmaringot gyakran adják hozzá sült húsokhoz vagy burgonyával tálalt pörköltekhez, de jól illik a kebabhoz és a grillezett zöldségekhez is.

A kakukkfű szintén a pörköltek népszerű összetevője, jól párosítható póréhagymával és a sárgarépával.

A zsálya hihetetlenül illatos, és rendkívül jól feldobja az ételek ízét. Az olaszok a paradicsomalapú szószokba főzik bele elsősorban. Párosítsa hagymával, kolbásszal, almával, kecske- vagy libahússal! Tökéletes alapanyaga a krémes tésztaszószoknak és a hagymalevesnek. Ízét akkor is megőrzi, ha sokáig süti vagy főzi.

A koriandert elsősorban a latin-amerikai és a mexikói

konyhában használják. Párosítsa csilivel, mentával, avokádóval és tojással! Curry, ázsiai levesek és saláták alapanyaga.

A kapornak citrusos, egy kissé fanyar íze van, leginkább burgonyával, tojással és sárgarépával érdemes együtt fogyasztani. Tökéletesen kiegészíti a halas ételeket, főleg a füstölt lazacot, a szószokat és mártásokat, a burgonyasalátát és természetesen a savanyúságokat.

Ezt is csak az utolsó néhány percben szabad az ételhez adni, mint a bazsalikomot.

A tárkony íze hasonlít az ánizséra, nagyon jól megy a csirkés, tojásos, paradicsomos, burgonyás ételekhez.

Forrás: Shutterstock

Így tárolja a fűszernövényeket

A fás szárú fajtákból készítsen csokrokat, és egy száraz, meleg helyen akassza fel fejjel lefelé. A puhább szárú fűszernövényeket tárolja a fagyasztóban, légmentesen záródó tasakokban – így néhány hónapig eláll.

Használat előtt mossa meg őket, majd vágja le a leveleiket. Ha fás vagy kemény a szára, akkor könnyen le is tudja húzni. 

Ha az ételt keserűnek érzi, lehet, hogy túl sok fűszert használt, vagy már régiek voltak. A fűszereknek egyébként általában egy

kis zsírra van szükségük ahhoz,

hogy kifejthessék az ízüket. Ezért kell a főzési folyamat több pontján is megkóstolni az ételt. Így nemcsak a főzési tudománya fejlődik, hanem azt is megtanulhatja, mennyi fűszer és főleg só kell az adott fogásba.