Létezik egy étterem egy gyönyörű, fűvel borított domboldal alján, ahová nem ér el a város zaja, és a szmogtól sem kell tartani. Ez a kis gasztroszentély pihenést és megnyugvást ígér, egy rejtekhelyet a való világ elől. De vajon hol lelhetünk rá erre a varázslatos helyre? Egy szigeten a tenger közepén.

Az Európához tartozó Feröer-szigetcsoport Izland és Norvégia között helyezkedik el, hivatalosan a Dán Királyság része. A rajta található apró, festői falvaknak és városoknak körülbelül 50 000 lakója van.

A sziget leghíresebb étterme a KOKS,

amely valójában egy kis ház egy domboldalon. A méretével ellentétben jelentősége annál nagyobb, hiszen ez az első étterem a szigeten, amely Michelin-csillagot kapott.

Kattintson a képre, és nézze meg a galériát!

Ilyen kilátás nyílik az étterembőlForrás: 1843 Magazine

A mindössze 23 férőhelyes étterem főszakácsa Poul Andrias Ziska. Ő is a Feröer-szigeteken nőtt fel, ezért tisztában van vele, melyek a hely legfinomabb vad- és hínárnövényei.

Mivel a vulkanikus talaj és a körülményes időjárási viszonyok megnehezítik Ziska munkáját, leginkább a tengerből szerzi be alapanyagait.

Főleg mivel a juhokon kívül túl sok állat sincs a szigeten.

Ziska és csapata minden nap friss alapanyagokat – például kagylókat, tengeri sünöket – gyűjt, hogy aztán gyönyörű alkotásokká varázsolják őket. Tálalásnál mindig különösen ügyelnek arra, hogy megmutassák,

honnan származik a fő alapanyag.

Például amikor kagylót szolgálnak fel, hínárral és valódi kövekkel körítik.

Minden fogás gyönyörű, mintha egy műalkotás lenne. Nem véletlenül érdemelte ki a hely a Michelin-csillagot.