Edzeni, sportolni, mozogni kell. Az egészséges életmód része, és a diéta sem lesz túl hatékony, ha nincs mellette zsírégetés, izomnövelés. Egyvalamire azonban mindig nagyon kell figyelni: az elvesztett vízmennyiségre. Ha nem pótoljuk, nemcsak rövid, de hosszabb távon is komoly baj lehet belőle. De mennyi az annyi?

A víz a test első számú építőeleme: az emberi test 50-60 százaléka víz. A pontos arány számos tényező – például: kor, nem, fizikai aktivitás, a lakóhely hőmérséklete, páratartalma – alapján változik. A víz a sejtek elsődleges építőeleme, amely segít szabályozni a belső testhőmérsékletet, erősíti az izmokat és hidratálja a bőrt, de ez csak néhány példa arra, hogy a víz mennyire fontos. A víz legnagyobb mennyiségben a sejteken belül segíti a szervezet munkáját, és talán meglepő, de még a csontban és a fogzománcban is van 1%-nyi víz, sőt a zsírszövet is tartalmaz 20-30%-ot. Az izom és agyszövetünk 70-80%-a víz. Az emberi test veszíthet vizet a bőrön keresztül, verejték, vizelet és légzés révén.

Általában véve a nők alacsonyabb testvíz százalékkal rendelkeznek, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a pubertással a nők testzsírszázaléka megnő. A felnőtt nők ideális százalékos aránya 45-60% között ingadozik, míg a felnőtt férfiaké 50-65% között van.

Hogy ezeket a százalékos arányokat tartani tudjuk, a testtömegből kiszámolt folyadékmennyiséget kell elfogyasztanunk. Öt év alatti gyermekeknél ez 110 ml/testsúly kg, 10 év alatt 40 ml, míg felnőtteknél 22-38 ml testsúlykilogrammonként.

Életkor szerint nagy az eltérésForrás: Origo/Shutterstock

A kapott számnál sokkal magasabb lehet a folyadékigény, ha magas fehérje- vagy sótartalmú élelmiszereket fogyasztunk, nagy meleg van vagy száraz a levegő, láz és hányásos-hasmenéses megbetegség esetén, illetve ha mozgunk, edzünk.A legfontosabb szabály, hogy soha ne várjuk meg, amíg szomjasak vagyunk!Ha szomjúságot érzünk, az már a szervezetünk vészjelzése. Ajánlott a napot egy pohár vízzel befejezni és kezdeni, utóbbi megtisztítja a testet az éjjel felgyülemlett toxinoktól. Egy másik jó módja a testvíz százalékának növelésére az, hogy nyers gyümölcsöt és zöldséget eszünk, ezek jó alternatívái az ivóvíznek. Amivel a leginkább tesztelni tudjuk, hogy ittunk-e eleget az, hogy vizeletünk gyakori, világossárga vagy színtelen, és aránylag szagtalan.

Mennyit igyunk edzés előtt, alatt és után?

Egy átlagember egy óra edzés során körülbelül fél-másfél liter vizet veszít. Ez persze függ a testtömegtől, a verejtékezés mértékétől, az edzéstípustól, az intenzitástól, a hőmérséklettől és a páratartalomtól is. A cél azonban minden esetben az, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot.

A National Athletic Trainer's Association arra figyelmeztet, hogy már akkor is negatív következményekre számíthatunk, ha a testtömegünk mindössze 2%-ának megfelelő mennyiségű vizet elvesztünk, és nem pótoljuk. Ez egy 60 kg-os nőnél 1,2 litert, míg egy 80 kg-os férfinél 1,6 litert, egy 40 kg-os gyereknél 8 decilitert jelent.

Amikor nincs elég folyadék a szervezetünkben, a vérünk sűrűbb lesz, ezáltal növekszik a pulzus és a vérnyomás is

– mondja Kelly Pritchett, a Central Washington University adjunktusa.

Már nagy a választék az elektrolitokat is tartalmazó folyadékpótlókból, de egy normál edzéshez a sima víz is tökéletesen megfelelForrás: Shutterstock

A dehidratáció, a kiszáradás befolyásolja a fizikai és a kognitív teljesítményt, hatással van a gyomorra, a bélrendszerre, a vesére és a szívműködésre is.

Sőt, gyengeséghez, izomgörcsökhöz, szédüléshez vezethet.

Az American Council on Exercise (ACE) ajánlása szerint érdemes edzés előtt és edzés után is megmérni magunkat, hogy tudjuk, mennyi folyadékot vesztettünk, és annak megfelelően pótolni a mennyiséget.

Noha a vízveszteség mértéke személyiség- és környezetfüggő, az ACE megfogalmazott egy ajánlást: edzés előtt legalább 2-3 órával körülbelül 5 deciliter, előtte 20-30 perccel további 2 deciliter folyadékot kellene meginni. Edzés közben 2-3 decilitert, 30 perccel edzés után pedig még 2 decilitert.