Ezt a süteményt csak egyetlen hazai városban kóstolhatja meg

isler
Vágólapra másolva!
A lekváros isler sokunk kedvenc süteménye, osztrák találmány. Ezzel szemben a szolnoki habos isler hazai, és már 100 éves hagyománya van. Egy magyar cukrász, Hegedűs László találta ki, és készítette el először. A város kuriózuma már nemcsak az országot, hanem Európát is meghódította.
Vágólapra másolva!

Hegedűs László az egykori a Kádár Cukrászda mestere volt. A cukrász nem tudta, mi legyen a megmaradt tojásfehérjével, ezért habbá verte, 130 fokos cukorsziruppal ízesítette, majd egy kis ecettel stabilizálta.

Forrás: Szolnoki Habos Isler

A habot először vajas tésztába töltötte, ám az hamar megkeményedett, így nem volt élvezhető. Később úgy döntött, hogy kipróbálja

a linzer tésztáját,

amely egy idő után még puhábbá válik. Így született meg a habos isler, amelyet a Kádár Cukrászdában egy ideig kakaóporral ízesítettek. Mivel azonban a vendégek nem rajongtak érte, Hegedűs László maradt inkább a sima tojáshabnál.

A felső linzerlapot kezdetben olvasztott csokoládéval vonták be, mára azonban karamellel ízesített, színes fondant díszíti.

A sütemény annyira különleges és finom, hogy sokan még Budapestről is képesek elutazni érte Szolnokra, a Marcipán Cukrászdába. Sőt, a habos isler már meghódította Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, Görögországot, de még Manhattant is.