Tudja, mitől tökszínű a sárga bélű görögdinnye húsa?

dinnye, teszt, sárga, piros, görög, gyümölcs, görögdinnye, sárgadinnye, 1840
Dinnye teszt az Origo szerkesztőségében.
Vágólapra másolva!
Itt a dinnyeszezon! A finomabbnál finomabb portékák között végre megjelentek a hatalmas zöld gömbök, amelyekre gondolva máris csillogni kezd a szemünk. Nehéz volt türelmesnek lenni, és néha el is csábultunk a külföldi vagy a korai hazai dinnyék láttán, ám az igazira megérte várni. A boltok polcai és a piac standjai között sétálva azonban történt valami: felfedeztük a sárga húsú dinnyét.
Vágólapra másolva!

A görögdinnye a retro nyári gyümölcs, az örök sláger, mindenki kedvence. Fontos szerepe van a hidratálásban és a diétában is hiszen, több mint 90%-a víz, valamint

rendkívül kevés kalóriát tartalmaz.

Emellett remek vitamin- és ásványianyag-forrás, továbbá erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a bőrre is.

Forrás: Marton Szilvia - Origo

Már a nyár beköszöntétől számoljuk a napokat, hogy mikor kerülhet végre az asztalra a lédús, piros húsú, magyar finomság. Hiszen, amikor meghalljuk a görögdinnye szót, azonnal megjelenik lelki szemeink előtt a zöld héjú piros gyümölcs, ami szártípusát tekintve valójában

a zöldségek közé sorolható.

Ezért sokaknak bizony furcsán hangozhat a sárga görögdinnye megnevezés. Ez a fajta leginkább csak színében és ízében különbözik a pirostól, hiszen édesebb, és rendkívül alacsony benne a likopin mennyisége. Ez egy olyan vegyület, amely a gyümölcsök és zöldségek piros színét adja.

Nagyjából ugyanazokkal a tápanyagokkal is rendelkezik, mint az általunk jól ismert unokatestvére, viszont néhány apró eltérés azért akad.

Ezeknek a fajtáknak ugyanis nemcsak az A-, hanem a C-vitamin-tartalma is magas.

Noha likopin nincs benne, béta-karotin igen, amely a sárgarépa színéért felelős, rendkívüli antioxidáns. Így már meg is kaptuk a választ a címben feltett kérdésre: a sárga bélű görögdinnye húsa a béta-karotintól tökszínű.