Több vizet vagy több kólát iszunk nyáron?

üdítő
Vágólapra másolva!
Azt gondolnánk, hogy a nagy kánikulában teljesen elmegy az emberek étvágya, és csak a vizet hajlandók meginni. Hiszen pont most, ebben az évszakban lenne a legfontosabb a hidratálás. Ám úgy tűnik, hogy még nyáron is a cukorban gazdag kólát választják víz helyett. Sőt, a könnyű ételeket is kiütötték a nyeregből, mert annak ellenére, hogy több saláta fogy, az aranyérmes továbbra is a pizza.
Vágólapra másolva!

A szervezetünknek más tápanyagokra van igénye a különböző évszakokban, ami az ételfogyasztási szokásainkat is befolyásolja. A nyári hónapokban jobban kívánjuk a friss, könnyed és alakbarát fogásokat, amelyet a Falatozz.hu felmérése is alátámaszt: 23%-kal több saláta és 31,5%-kal több üdítőital kerül a vásárlói kosarakba júniusban, mint az év első hónapjában.

Forrás: Shutterstock

Az itallistát a legmelegebb hónapokban is a kóla vezeti, amelyből négyszer annyi fogy, mint az ezüstérmes jegesteából.

Míg a harmadik helyen a különféle narancsitalok, a negyedik helyen pedig az energiaitalok szerepeltek, addig az ásványvíz mindössze a hatodik lett a sorban.

Meglepő adat, hogy nyáron, ha csak minimálisan is – 5,7% –, de többet költünk az étkezésünkre: míg 2018 januárjában az átlagos kosárérték 2609 forint volt, addig júniusban 2757 forintra nőtt az összeg.

A legnépszerűbb ételkategória mindkét megfigyelt időszakban – január és június – egyformán alakult: a

listát továbbra is a pizza vezeti,

amelyet a frissensült és a hamburger követ. Ami a magyarok kedvenc főételeit illeti – legyen szó izzasztó kánikuláról vagy jeges hóviharról – a felmérés szerint a gasztronómiai ízlésre az időjárás nincsen különösebb hatással. A legnépszerűbb téli és nyári tételek listája ugyanis többé-kevésbé megegyezik:

a legtöbbet rendelt köret a hasábburgonya, főételként pedig előnyben részesítjük a gyros tálat és a rántott sajtot is.

Annyi különbség azonban megfigyelhető, hogy míg télen a sonkás verzió fogy a legjobban a pizzák közül, addig nyáron az ananászos a sláger.