A férfiaknak a pálinka, a nőknek a befőtt jut róla eszébe

befőtt
Vágólapra másolva!
A szilva az egyik olyan gyümölcs, amelyről mindenkinek más jut az eszébe. A férfiaknak a pálinka, a nőknek a befőtt és a lekvár, a gyerekeknek pedig a desszert. Szívesen fogyasztjuk magában is, ám álmainkban a szilvás gombóc képe jelenik meg előttünk. Legalábbis eddig így volt, most azonban a régi klasszikus mellett berobban a köztudatba egy egészen új ízvilág: a szilva és a gyömbér párosa.
Vágólapra másolva!
Forrás: The Guardian

Szilvás-gyömbéres torta

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 6 evőkanál mandulatej
  • 120 g napraforgóvaj
  • 80 g barna cukor
  • 80 g almapüré
  • ½ teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje
  • 100 g tönkölybúzaliszt
  • 60 g őrölt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 4 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 csipetnyi tengeri só
  • 350 g szilva, félbevágva, kimagozva

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra, azután tegyen sütőpapírt egy 20 centiméteres átmérőjű tortaformába.

Keverje össze egy kis tálban a tejet és a lenmagot, egy másikban egy habverő segítségével pedig a napraforgóvajat, a cukrot, az almapürét és a vaníliát.

Egy fakanállal keverje bele a lisztet, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a gyömbért és a sót az almapürés keverékbe. Adja hozzá a lenmagos tejet, dolgozza jól össze, azután öntse a tepsibe.

Nyomja bele a tésztába a szilvákat a héjukkal lefelé, szórja meg egy kis barna cukorral, azután süsse 40 percig.