Tudja, mi a kürtős csapágy?

2018.08.07. 13:00

Popeye is így űzi el a fáradtságot

Szeretne kevesebb kávét inni? Úgy érzi, néha túlzásba esik a napi öt vagy hat csészével? Itt a megoldás! Cserélje le a délutáni kávékat a következő turmixok valamelyikére.

Több vizet vagy több kólát iszunk nyáron?

A szervezetünknek más tápanyagokra van igénye a különböző évszakokban, ami az ételfogyasztási szokásainkat is befolyásolja. A nyári hónapokban jobban kívánjuk a friss, könnyed és alakbarát fogásokat, amelyet a Falatozz.hu felmérése is alátámaszt.

Forrás: Shutterstock

Meglepő adat, hogy nyáron, ha csak minimálisan is – 5,7% –, de többet költünk az étkezésünkre: míg 2018 januárjában az átlagos kosárérték 2609 forint volt, addig júniusban 2757 forintra nőtt az összeg.

Asztal koponyából, fal csontból - Képek

A H.R. Giger bár a H.R. Giger múzeum része Svájcban. Hans Rudolf Giger svájci festő, képzőművész, szobrász, a szürreális horrorképek kiváló illusztrátora. A bár az ő stílusát tükrözi, mintha Alien csontvázakból építették volna.

A nagy grillkolbászteszt

Milyen a jó grillkolbász? Szerintem az, amelyiket a szomszéd falu őstermelőjétől veszek. Biztosan majdnem mindenkinek van rokona, őstermelője vagy jó hentese, aki finom grillkolbászt készít. De persze mi értelme volna erről írni, ha sem én nem tudom megvenni az önét, sem ön azt, amit én veszek.

Forrás: Origo

Na, pont ezért fogtuk magunkat, végigjártuk a mindenki számára elérhető nagyobb áruházláncokat, és nekiálltunk sütni, kóstolni és véleményezni. Íme a 2018-as nagy grillkolbászteszt első része, ahol az itthon klasszikusabbnak számító – nem bajor jellegű, nem fehér – kolbászoknak jártunk utána.

Nincs oda a zöldségért?

A gyümölcsöket szeretjük, hiszen édesek, finomak, ám a zöldségekkel már más a helyzet. Nem sokan veszik rá magukat, hogy nyers karalábét ropogtassanak tízórai gyanánt. Ám ezzel a trükkel talán a zöldségek is kedvenceinkké válnak.

Kürtőskalács a kedvence? Akkor van egy jó hírünk!

Édes Mackó néven nyitott cukrászdát az állatkerti Holnemvolt Várban a desszertjeiről már jól ismert Vitéz Kürtős. Ám nehogy azt gondoljuk, hogy csakis a hagyományos formájú hungarikumot kóstolhatjuk ott.

A különféle bevonatú kürtőskalácsok már a 21. század újdonságaiFotó: Just Creative

Újragondolták, és kürtőskalácsalapokra helyezték a legnépszerűbb magyar desszerteket. Így választhatunk kürtős gubát, kürtős krémest, kaláccsal variált madártejet, tejbegrízt, sőt még fagylaltot is. Nekünk még azt is elárulták, kürtőskalács-vásárlásnál mire figyeljünk.

Ezt a csokoládét kóstolja meg!

Megannyi magyar sikerről hallottunk már például a borok és pálinkák világában, ezúttal azonban egy csokoládé rengette meg az országot: újabb öt nemzetközi díjat nyert a sikerrekordokat elért chocoMe.

Kezdő szakácsoknak: süssünk úgy zöldségeket, mint egy profi

Már megtanultunk tojásrántottát készíteni Jamie Oliver-módra, na meg persze virslit főzni úgy, hogy ne repedjen szét. Ám néhány fontos dologról még mindig nem esett szó, ami alap lenne a konyhában. Az egyik ilyen: hogyan süssünk zöldséget.

Forrás: Shutterstock

Válasszuk ki az ízlésünknek megfelelő zöldségeket, azután készítsük elő őket: mossuk és hámozzuk meg, daraboljuk fel. Rendezzük el egy vajjal, zsírral vagy növényi olajjal kikent tepsin, onnantól pedig már csak annyi a dolgunk, hogy figyeljük az órát és az illatokat. Egyszerűen hangzik, nem igaz? Néhány szabályról azonban nem szabad elfeledkezni.

Dinnyét rejt a torta - Képek

Szeretjük a nyarat, egy valamivel azonban rendkívül nehéz megbirkózni: a kánikulával. Főleg a konyhában. Szerencsére azonban ez a recept több jó tulajdonsággal is bír: nem kell sütni, mindössze pár alapanyagra van szükségünk hozzá, és fél óra alatt kész van.

Főzzön együtt a fűszerek királynőjével!

Rotyog az ebéd a fazékban, kikészítettük a fűszereket, és a só is kéznél van. Az őrölt fajtákkal a legegyszerűbb, ezért eszünkbe sem jut saját fűszernövényeket termeszteni. A kardamomot is inkább por formájában vásároljuk meg, noha a magokat könnyen össze lehet törni egy mozsárban.

Forrás: Shutterstock

Így még az aromák is jobban visszaköszönnek majd az ételben. Ám nem a különleges ízélmény az egyetlen ok, amiért érdemes kardamomot tartani otthon, hiszen számos egészségügyi hatása is van. Legtöbbször bizony úgy használjuk a fűszereket, hogy fogalmunk sincs, mennyi mindent teszünk az egészségünkért.

Ezért kell nyújtófával ütni a vajat

Egyes süteményreceptek megkövetelik a lágy vajat, míg másokba a keményet kell elmorzsolni a liszttel. Mit teszünk, ha az első esettel találkozunk? Biztos nem azt, amit a videóban is látni fogunk.

Nem tudja hova tenni a szakácskönyvet főzés közben?

Biztosan ön is járt már úgy, hogy főzés közben nem tudta hova tenni a szakácskönyvet vagy a receptfüzetet, ezért maga mellett hagyta a pulton. Persze azóta már mindenféle folt megtalálható rajta: tojás, tészta, tej. Ám ez már a múlt. Ha ezt a trükköt alkalmazza, többé nem lesznek pecsétesek a lapok.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN:

Előző
  • 1
  • 2
Következő