Fogyasztása diétázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott

diéta
Vágólapra másolva!
A gomba – csakúgy, mint a hal – megosztja az embereket: vannak, akik bárhogy képesek elfogyasztani, míg mások hallani sem akarnak róla. Pedig a gasztronómia már rég túllépett a gombapörkölt és a rántott gomba duóján, és számos finom étel alapanyagaként használják. Ha pedig visszaemlékszik a biológiaiórán tanultakra, az is derengeni fog, hogy a gomba körülbelül 90%-a víz, ami azt jelenti, hogy rendkívül értékes alapanyaga lehet a fogyni vágyóknak.
Vágólapra másolva!

A gombák az élővilág és az élelmiszerek egy önálló országát alkotják, noha sokan sorolják a zöldségek közé. Ásványi és antibiotikus anyagokat, vitaminokat tartalmaz,

legfontosabb tápanyaga a fehérje.

Számos ehető gombafajt ismerünk – csiperke, laska, portobello, rókagomba, vargánya, shimejii, shiitake, enoki – , amelyek egyedi ízzel és tulajdonságokkal rendelkeznek, az viszont közös bennük, hogy B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A táplálkozási ajánlások szerint hetente legalább 25 dekagrammot kellene fogyasztanunk belőle.

A laska rákmegelőzésben, a vargánya az infulenzavírusok leküzdésében segít, a gyapjas tintagombát elsősorban cukorbetegeknek ajánlják, a pecsétgomba immunerősítő, az ázsiai gombák pedig csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Egy tanulmányban magas koleszterinszintű, cukorbeteg patkányokat tápláltak gombával. Az eredmény: alacsonyabb glükózszint és jobb lipidszint.

Forrás: Dreamstime

Gyulladáscsökkentő hatása miatt még az ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas.

A gombák az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részei. Mivel elenyésző kalóriát tartalmaznak,

alacsony a glikémiás indexük

– ami azt jelenti, hogy nem emelik meg a vércukorszintet –, és kevés szénhidrát található bennük, jól illenek egy diabéteszes diétába.

Energiaszegény és eltelít, így még a fogyókúrázók étrendjét is teljessé teheti.

Emellett rendkívül sok gasztronómiai lehetőség rejlik benne. Gondoljunk csak a fűszerként is használható gourmet szarvasgombára, amely még a desszertjeinket is feldobja.

Orosz rulett a konyhában

Azzal azonban tisztában kell lennie, hogy rengeteg gombafaj létezik, amelyek

egy része mérgező – néhány halálos.

Egyes fajták között a különbség olyan elenyésző, hogy csak egy gombaszakértő képes észrevenni. Ezért nem ajánlott avatatlan szemmel gombát gyűjteni.

Ha meggyőződött róla, hogy biztos forrásból szerezte be, készülhet belőle leves, saláta, köret, fasírt, pörkölt, ízesítheti vele a mártásokat, húsokat, pizzákat, hideg és meleg szendvicseket, de akár ki is ránthatja.

Tisztításkor nem szabad áztatni, csupán folyó vízben lemosni, majd lecsepegtetni.

Vágja le a szár végét – bizonyos fajoknál, mint a szegfűgomba, a teljes szárat le kell vágni –, illetve a sérült részeket. A jobb összhatás érdekében érdemes kevesebb fűszer és sót használni az elkészítés során.

Legyen már ma gomba a vacsora!

Forrás: Food Ndtv

Quinoa- és gombarizottó

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál összetört fokhagyma
  • 2-3 gomba (csiperke vagy shiitake)
  • 1 kiskanál apróra vágott kakukkfű
  • 1 kiskanál apróra vágott petrezselyem
  • 2 csésze víz
  • 2 evőkanál apróra vágott hagyma
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
A 2 csésze sós vízben főzze meg a quinoát. Érdemes 15 percig párolni.

Melegítse fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsa meg a hagymát. Adja hozzá a fokhagymát, és keverje néhány percig.

Készítse elő a gombákat, és vágja apróra. Adja hozzá a hagymás keverékhez, és főzze alacsony lángon.

Öntse hozzá a kakukkfüvet és az elkészült quinoát, sózza borsozza, azután keverje hozzá a petrezselymet is. Fogyassza frissen.