Itt a legjobb alkalom, hogy kipróbálja a thai konyhát!

thai leves
Vágólapra másolva!
A legjobb budapesti thai éttermek kínálataiból válogathatunk a most vasárnap megrendezésre kerülő Thai Fesztiválon a Vajdahunyad várban. A Dél-Kelet-Ázsiára jellemző fűszeres ételek mellett megkóstolhatjuk a thai kávét és a thai söröket is, valamint az idehaza még kevésbé ismert egzotikus gyümölcsöket, például a rambutánt vagy a duriánt. Ha elfáradunk, thai masszázzsal frissülhetünk, vagy biztonságos távolságból figyelhetjük a thai boksz mestereit küzdelem közben. Színes forgatagnak nézünk elébe.
Vágólapra másolva!

A thai emberek számára a rizs az életet és minden étel alapját jelenti. A rizs a thai konyha lelke, míg a hagyományos thai gasztronómia esszenciája a fűszerekben és a gyógynövényekben rejlik. Ezek nem csak csodálatos ízeket és lenyűgöző illatokat adnak az ételeknek, de jelentős terápiás és gyógyhatással is bírnak.

A thai ételek jellemzően csípősek, savanyúak, édesek és sósak is egyszerre.

Egy tipikus thai étkezés levesből, fűszeres salátából, halból, rizsből, zöldségekből áll, olykor húst (sertést, csirkét, marhát) is tartalmaz.

Forrás: Shutterstock

Legelterjedtebb étel Thaiföldön a pad thai, a wokban készült, pirított, könnyű tésztaétel. Alapja a rizstészta, amelyet különféle zöldségekkel, babcsírával sütnek össze, de tartalmaz még pálmacukrot, olajat és halszószt is. Tálaláskor apróra tört mogyoróval, nyers zöldségekkel és lime-mal kínálják. Létezik belőle csirkés, rákos és tojásos változat is. Hasonlóan népszerű

csípős-savanyú levesük is, a tom yum.

Ennek is számos változatával találkozhatunk éttermekben és kifőzdékben, ám egyvalamiben megegyeznek: mindegyik rengeteg fűszernövénnyel készül, valamint chilivel és lime-mal ízesítik.

A szeptember 2-án, vasárnap megrendezésre kerülő Thai Fesztiválon a legnépszerűbb fogások, így a fent említett ételek is megtalálhatók és kóstolhatók lesznek. A kulináris élményekről hat kiváló, budapesti thai étterem gondoskodik majd: a Parázs Thai Restaurant, a Monta's Kitchen, a Thai Chili Wok Bar, a Kao Hom Thai Soup and Wok, a Tom Yum Thai Restaurant, valamint a Thai Food Express.

Három standon különleges thai italokat is kóstolhatunk majd: thai jeges teát, kókusz és mangó juice-t, hagyományos thai kávét, sőt, még eredeti thai sört is.

A legegzotikusabb gyümölcsöket is megkóstolhatjuk – mégpedig teljesen ingyen –, amelyek egyenesen Thaiföldről érkeznek. Megtudhatjuk milyen íze van a duriánnak, a rambutánnak, a mangosztánnak vagy akár a bébi ananásznak.

A főzőbemutatókon a különféle praktikákat, készítési eljárásokat leshetjük el. A thai konyha rejtelmeibe a Green Thai étterem főszakácsa, Tamási Zoltán, valamint Böröcz Zsófia, az idei Konyhafőnök nyertese avat be minket.

Főzőbemutatók is lesznek a fesztiválon Forrás: MATTphoto/Matt Steirer

Igazi kuriózum lesz az autentikus muay thai – vagyis a thai boksz – bemutató is. Ez a Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet nagyon sok követőt vonz világszerte. Ezen kívül láthatunk majd hivatalos thai táncosokat, akik erre az alkalomra látogatnak el Magyarországra. Aki pedig aktív részese szeretne lenne a thai életérzésnek, kipróbálhatja a thai masszázst.

Ezúttal négy spa szalon várja majd a felfrissülni vágyókat.

A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen mindenki kedvére válogathat és vásárolhat az eredeti thai kézműves termékekből és ajándéktárgyakból. Az utazni vágyókat pedig thaiföldi utazási ajánlatokkal várják. A thai nemzeti légitársaság, a Thai Airways pultjánál regisztrálók 2 főre szóló repülőutat is nyerhetnek Thaiföld fővárosába, Bangkokba. A szerencsés nyertest 16:30-kor sorsolják ki a fesztivál helyszínén, a városligeti Vajdahunyad várban.