Mitől különlegesek a kisüzemi sörök?

sör
Vágólapra másolva!
A hazai sörfogyasztás az elmúlt években jelentősen megugrott, ezzel párhuzamosan a minőségi tételek iránti kereslet is növekedésnek indult. A gasztroforradalomnak, és egyben a kézműves sörök forradalmának köszönhetően kialakult egy olyan fogyasztói réteg, akinek fontos, hogy mit isznak, és mit esznek. Az emberek a minőségi termékek fele orientálódnak: egyre többen nyúlnak a kézműves sörökért a boltok polcain.
Vágólapra másolva!

Mitől olyan különlegesek a kisüzemi fajták? Kósa Kolos, az Ital Magyarország Kft. sörszakértője szerint

a különbség a beltartalomban rejlik.

Ezek magasabb extrakt- és alkoholtartalommal, kiváló minőségű alapanyagokból, a technológiai és sörfőzési hagyományokat betartva készülnek.

Forrás: Ital Magyarország Kft.

Az Amerikából Európába, majd az egész világba begyűrűző sörforradalomnak köszönhetően rengeteg

új ízjegyekkel rendelkező komlófajta került

a sörfőzők asztalára – lehetővé téve, hogy megismerjük a sör több arcát is. Hiszen egy hihetetlenül színes és sokrétű italról van szó, az alapanyagok száma szinte végtelen, a sörfőző kreativitásán múlik, hogy mit hoz ki az italból.

A kisüzemi sörfőzdék folyamatosan tudnak fejleszteni, új termékekkel előrukkolni, így akár minden hónapban előjöhetnek egy újabb receptúrával. Ezzel szemben a nagy üzemeknél egy új termékre való átállás évekig is eltarthat. Ráadásul a fogyasztó akár meg is ismerheti a sörfőzőt, a főzde dolgozóit, így folyamatos visszajelzéseket kapnak egymástól.

A kézműves sörök közül az idei nyár slágerei elsősorban az IPA, az APA és a gyümölcsös változatok voltak.

Az IPA (India Pale Ale) söröket az erőteljes ízek kedvelői fogyasztják. Keserűségük a közepesen keserűtől az erősen keserűig terjed, ízvilágukat a különböző komlófajták változatos ízei és aromái uralják. Az APA-t (American Pale Ale) az IPA-tól leginkább a közepesen száraz utóíz különbözteti meg, amely kevésbé intenzív, mint az IPA esetében.