Ezeket az alapanyagokat a természet érlelte

2018.09.04. 14:00

Kiülünk a teraszra, amíg még süt a nap és dalolásznak a hamarosan útnak induló madarak. Még meleg van ugyan, de a természeten már érezhető, hogy elfáradt, és hamarosan ledobja ruháját, hogy mély álomba merüljön. Ahogy ott ülünk, megakad a szemünk egy gyönyörű szőlőfürtön, amit egész nyáron azért érleltünk, hogy finom édes legyen. Most pedig már lassan kifutunk az időből, hiszen egyre több darázs gyűlik össze körülötte, hogy lakmározhasson belől. Gyorsan hozzuk is a kést, érte nyúlunk, hogy összeharapva a szemeket, megtöltse a szánk az édes lé. Tudjuk, hogy házi, saját termés, mi gondoskodtunk róla, a természet érlelte, tehát biztosan egészséges – nem import vagy üvegházas.

A szezonalitás azt jelenti, hogy a lentebb felsorolt a zöldségek és gyümölcsök érését a természet végezte, és nem a különböző vegyszerek.

Vagyis nem import vagy üvegházas alapanyagokról van szó.

Ezért olyan fontos követni az idényeket és az érési időket, hisz nem mindegy, mi kerül az étkezőasztalra.

Forrás: Shutterstock

Íme a szeptemberi termések, és amelyek az előző szezonból tárolhatók:

alma, bab, birsalma, brokkoli, burgonya, cékla, cukkini, dió, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, földi mogyoró, füge, görögdinnye, hagyma, kapor karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, kukorica, mandula, őszibarack, padlizsán, paprika, paradicsom, pasztinák, petrezselyem, póréhagyma, ringló, sárgabarack, sárgadinnye, sóska, spenót, szeder, szilva, szőlő, tök, uborka, újhagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: