Sokan keverik a vegetáriánus és a vegán kifejezéseket, mi azonban a héten tiszta vizet öntöttünk a pohárba: megmutattuk a különbségeket, és hogy kinek jó a vegán étrend. Emellett fény derült arra is, hogyan választanak bort a magyarok, illetve hogy a batyu ínycsiklandó csülökkel. Ám a java még csak ezután jött: szavak nélküli szakácskönyvből sütöttünk, majd megdöbbenve tapasztaltuk, mennyi cukor van a Nutellában. Heti gasztro-összefoglaló.

Ez lett Magyarország legjobb street foodja

Hazánk első street food versenyén csaknem félszáz budapesti és vidéki vendéglátóhely vett részt. Az European Street Food Awards magyar selejtezőjének nyertese képviseli hazánkat szeptember végén a berlini döntőn.

Tudja, mennyi cukor van a Nutellában? A válasz sokkolni fogja!

Gyerekek és édesszájú felnőttek kedvence. A reklámokban a pohár tejjel kínált, csokis mogyorókrémmel megkent kenyeret kiegyensúlyozott reggelinek kiáltják ki. Pedig ez igencsak távol áll a valóságtól. Igazi cukorsokk a szervezetnek.

Egy üveg Nutellában 57 kockacukor vanForrás: PINTEREST/ORIGO

Amikor a gyerek reggelije vagy tízóraija Nutellával megkent fehér kenyérből áll, a legrosszabbat tesszük vele: a mogyorókrémes kenyér hirtelen megdobja a vércukorszintet, majd nem sokkal később hirtelen vércukorszint-zuhanást okoz, ami hozzájárul a rossz koncentrációhoz, a hiperaktivitáshoz és az agresszióhoz.

Melyik a kedvenc élelmiszerboltja? Szavazzon!

Egyik olcsóbb, másikban nagyobb a választék, harmadikban jó a hús és friss a gyümölcs, az ötödikben mindig jók az akciók. Persze a felsoroltak mellett általában az dönt, hogy melyik üzlet közelében lakunk, vagy melyik esik útba hazafelé. Önnek melyik a kedvence?

Konyhaszimfónia: Széll Tamás új éttermének konyhai zajaiból született zene - videó

Késélezés, alumímiumfólia-szakítás, habverés, sózás, lisztszórás, kenyérdagasztás, keverés, szeletelés, tojásfeltörés, a palack bor dugójának kihúzása: ezekből a konyhai zajokból állt össze a Széll Tamás új étterméhez készült promófilm zenéje.

Forrás: E-Motion Pictures

A Kitchen Symphony címre keresztelt mű Gál Kristóf zeneszerző munkája, aki elmesélte, hogyan lesz zörejekből zenemű: a felvett súrlódások, zörejek, hangok szépen dolgoznak, és jellegzetességük miatt végül megfelelő helyre kerülnek. Van, amelyik inkább ütőshangszer-szerepbe, van, amelyik a vezető dallam szerepébe.

APA kerül a korsóba Pécsett

A Pécsi Sörfőzde egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott könnyű, világos sörtípus gyümölcsös, citrusos ízvilággal.

Kinek jó a vegán étrend?

Vegánná válni nagy döntés. Sokan saját elhatározásukból választják a teljesen növényi étrendet, mások egészségügyi okokból kényszerülnek az állati eredetű élelmiszerek elhagyására. Az biztos, hogy a divatdiétákkal ellentétben a vegán táplálkozás mindenképpen előnyös.

Már néhány héten belül érezhető a vegán étrend hatásaForrás: Shutterstock

A kutatások szerint a veganizmusnak sok egészségügyi előnye lehet, ha megfelelően összeállított ételekből áll. Azoknak, akik életük nagy részében húsban és tejtermékben gazdag étrendet folytattak, a vegán étkezés jelentős pozitív változásokat eredményezhet a szervezetben.

Csülök a batyuban

Jól jönne egy gyorsan elkészíthető, de mégis finom, látványos fogás? Van egy jó ötletünk, amihez mindent meg lehet venni a sarki boltban: csülkös töltött batyuk tormamártással.

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

A fiatalok és a felnőttek körében egyaránt népszerű ropogtatnivalók, a diákcsemegék is sorra kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, de jelölési hiányosságok miatt hét esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat.

DiákcsemegeForrás: Shutterstock

A Szupermenta-terméktesztekhez híven ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és szakértő kóstolók vakkóstolásos módszerrel értékelték a csemegéket. Az értékelés során a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz és az összetevők aránya alapján alakult ki a hagyományos, valamint speciális diákcsemegék végső Szupermenta-rangsora.

A szakácskönyv, ahol a receptekben egyetlen szó sincs

Egy Kickstarter-kampányt kezdtek az első olyan szakácskönyv kiadására, amely univerzális nyelven, azaz a jelek nyelvén készül. Az innovatív Look Cook Bookot bármilyen nyelven értő – vagy éppen nem értő – ember tudja használni.

Ez alapján választanak borokat a magyarok

Elsősorban mindennapi fogyasztásra vásárolunk borokat, és legtöbbször szuper- és hipermarketből szerezzük be. A vásárlásnál az íz mellett elsősorban a szín és az ár a döntő.