Tegye ezt, mielőtt megissza a teáját

2018.09.18. 11:00

Noha még kiélvezhetjük a vénasszonyok nyarát, fénysebesen közeledünk az ősz felé. Egy kicsit melankolikus a hangulatunk, hiszen néhány hónapja még vigyorogva vártuk a jó idő beköszöntét, most pedig már búcsút is kellett vennünk tőle. Szomorúan tesszük a szekrény mélyére a jégkockatartót, és vesszük elő a kedvenc teás bögrénk. Persze ennek az időszaknak is megvan a maga varázsa – például a finom teák, a meleg kakaó és a bundás pulóverek puhasága –, mégis keserű szájízzel gondolunk az idő múlására. Búslakodás helyett azonban ideje vizet forralni és inni egy csésze finom fekete teát.

Azt már biztosan tudjuk, hogy a fekete tea fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. De mi a helyzet az inhalálásával? A kutatások szerint csökkenti a stressz-szintet – írja a Food News.

A Journal of Physiological Anthropology-ban megjelent tanulmányban kétféle fekete tea (assam és darjeeling) aromájának hatását tesztelték.

A darjeeling, vagy dardzsiling tea Indiából, Dardzsilingből, az assam pedig szintén Indiából, ám Assam, vagyis Asszám államból származik.

A japán Shizuoka Egyetem, a Chubu Egyetem, a Mitsui Norin Co. és a japán Tokai Egyetem kutatócsoportjai 18 egészséges, 20 és 21 év közötti személyt vizsgáltak. A kutatócsoport arra utasította a résztvevőket, hogy a kísérlet megkezdése előtt három órán keresztül vízen kívül semmit ne fogyasszanak.

Forrás: Shutterstock

Ezután a csapat egy pszicho-diagnosztikai teszt, az úgynevezett Uchida-Kraepelin teszt segítségével stresszelte őket, amely olyan matematikai problémákat foglal magába, amelyeket 30 percen belül kellett megoldaniuk. A csoport egy része közben fekete teát inhalált, a másik része pedig percenként meleg vizet ivott.

Ezt követően a kutatócsoport megvizsgálta az alanyok chromogranin A (CgA) szintjét,

amelyet a stresszre adott válasz során termel a szervezetünk.

Azoknak, akik a feladatok megoldása közben inhalálták a fekete teát, alacsonyabb volt a CgA-szintje.

Mindkét fekete tea hasonló hatást okozott, bár a darjeelingben több az antistresszkomponens, mint a hexanal, hexanol és a linalool.

A fenti eredmények azt mutatják, hogy a fekete tea aromájának belégzése csökkenti a mentális feladatok kiváltotta stresszt, emellett a darjeeling tea aromája fokozza a hangulatot

– írta a kutatócsoport.

Inhalálás után pedig érdemes meginni a teát, hiszen enyhíti a hasmenést, csökkenti a koleszterinszintet és növeli koncentrációt. Napi három csésze fekete tea fogyasztása

fokozza a mentális teljesítményt.

Elkészítéskor tegyen egy evőkanál teafüvet 1 csésze forró vízbe, majd 4-8 perc után szűrje le. Adjon hozzá egy kis frissen facsart citromlevet, és fogyassza cukor hozzáadása nélkül.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: