Rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér, magvas kenyér – egyre több újdonsággal találkozhatunk a péksütemények és kenyerek piacán, bár sokan még mindig a házira esküsznek. Vesznek egy kenyérsütőt, beszerzik a legjobb recepteket, és otthon készítik el a zsömlét, a kiflit, a kenyeret. Így a legtisztább. Na meg persze a legegészségesebb. Próbálja ki a brokkolikenyeret házi humusszal reggelire.

Brokkolikenyér humusszal
Hozzávalók a borkkolikenyérhez:
- 400 g brokkoli
- 4 tojás
- 4 evőkanál őrölt mandula
- repcemagolaj
- só, bors
- retek, szeletelve
Hozzávalók a humuszhoz:
- 200 g csicseriborsó
- 50 g tahini, vagyis szezámmagpaszta (recept lentebb)
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál repcemagolaj
- só, bors
A brokkolikenyér elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Szedje szét a fej brokkolit, majd aprítsa krémesre egy aprítógéppel.
Keverje hozzá az őrölt mandulát, a tojásokat, egy csipet sót és borsot.
Adagolja a keveréket egy olajjal kikent fánksütőformába, locsolja meg egy-egy kiskanál repcemagolajjal, és süsse 15-20 percig.
A humusz elkészítése:
A szezámmagpasztához 100 g szezámmagra, 2 evőkanál repcemagolajra, 1 gerezd fokhagymára és egy kis vízre van szükség. Pirítsa meg egy lábasban a szezámmagot – vigyázzon, hamar megég! –, azután öntse egy turmixgépbe vagy kávédarálóba. Adja hozzá a repceolajat és a fokhagymát, valamint egy kis vizet, hogy krémszerű legyen az állaga. Dolgozza össze.
Tegye az aprítógépbe a humusz hozzávalóit, és pépesítse.
Vágja félbe a megsült brokkolikenyereket, kenje meg humusszal, tegyen rá retekszeleteket, sózza, borsozza és fogyassza reggelire.