A zöldség, amelyet kipiszkált a tányér szélére, pedig nem kellett volna

Karfiolrizs
Vágólapra másolva!
Nem minden „fehér" étel árt az egészségünknek. A fehér kenyér és rizs tele van szénhidráttal, így fogyasztásukra tényleg nem árt odafigyelni, ám a karfiol kivételt képez: fehér színe ellenére rendkívül sokoldalú és tápláló, csökkenti a legtöbb krónikus betegség kockázatát. A következő néhány érv remélhetőleg azokat is meggyőzi, akik nem szívesen harapnak bele ebbe a zöldségbe.
Vágólapra másolva!

A karfiol fehérjét, rostot, C-, K- és B6-vitamint, valamint folátot és magnéziumot tartalmaz. Emellett

antioxidánsokban gazdag, és gyulladásgátló

tulajdonságokkal bír. Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően karfiol fogyasztásával megőrizheti egészségét és megelőzheti a betegségeket.

K-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat Forrás: Shutterstock

A benne található antioxidánsok biztosítják a sejtek védelmét, magnéziumtartalma az izmok és az idegrendszer számára előnyös, valamint szabályozza a vérnyomást. Folát- és B6-vitamin-tartalma segít az idegrendszer egészségének megőrzésében.

K-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, elengedhetetlen a csont ásványianyag-sűrűsége és a véralvadás szempontjából. Továbbá kalóriatartalma elenyésző, tehát fogyasztása a diétázók részére is ajánlott.

Szerencsére a karfiol könnyen beszerezhető a helyi zöldségesnél, piacon vagy a közeli áruházban. Vásárlásnál figyeljen rá, hogy ne legyenek rajta barna foltok. A hűtőben öt napig is eláll.

Helyettesítheti vele a fehér rizst,

megsütheti sajtszószban, humusszal fogyaszthatja snackként, vagy készíthet belőle pürét köretnek.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Shutterstock

Karfiolrizs

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes, apróra vágott vöröshagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • citromlé

Elkészítés:

Szedje szét a karfiolt, és aprítsa fel egy aprítógép segítségével. Amikor már úgy néz ki, mint a kuszkusz, állítsa le a gépet.

Melegítse fel az olajat egy nagy serpenyőben, azután pirítsa meg rajta a hagymát. Adja hozzá a karfiolt, és jól keverje össze.

Adjon hozzá egy csipet sót, és folytassa a főzést, amíg a karfiol megpuhul. 3-5 perc elteltével vegye le a lábast a tűzről, és öntse a karfiolrizst egy nagy tálba.

Díszítse petrezselyemmel, és locsolja meg citromlével.